Maduro’dan Dış Müdahalelere Karşı Direnme Vurgusu

  • 02 Mart 2019
  • 4.129 kez görüntülendi.
Maduro’dan Dış Müdahalelere Karşı Direnme Vurgusu

Venezuela’daki siyasi krizin devam etmesi ve kendini Venezuela’nın sözde cumhurbaşkanı olarak tanıtan muhaliflerin lideri Juan Guaido’nun krizi şiddetlendirmeye yönelik faaliyetlerinin artması ile  Amerika’nın da bu ülkedeki durumu kendi lehine değiştirme çerçevesindeki çabaları daha da şiddetlenmiştir.

Washington halihazırda Venezuela solcu hükümeti Nicolas Maduro’ya karşı ekonomik baskı aracından yararlanıp aynı zamanda da askeri müdahale tehdidinde de bulunmaktadır.

Amerika’nın girişimleri ve tutumlarına tepki olarak Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro Salı günü ABC News’a verdiği mülakatta Amerika’nın ülkesinin içişlerine müdahalesini kınayarak Washington’un Karakas’ın yasal hükümetinin devirmeye yönelik çabalarının sonuçsuz kalacağını söyledi.

Maduro şöyle bir açıklamada bulundu:” Amerika Başkanı Donald Trump hükümeti son haftalarda Güney Amerika’da yeni krizler yaratmaya yönelik çabalarını epey arttırmıştır.  Ancak Amerika’nın bu doğrultudaki tüm girişimleri sonuçsuz kalacaktır. “

Maduro bu açıklamasında Trump’ın ve onun hükümetinin üst düzey makamlarının yasal Nikaragua hükümetini devirmeye yönelik sinsi planlarını kastetmektedir.

Amerika’nın Venezuela’da krizin şiddetlendirilmesi doğrultusundaki çabalarını anlatan Maduro’nun bakış açısını ele alan Fransız gazetesi Le Figaro  gazetesi Venezuela’daki çatışmalara değinerek Venezuela ordusu ve Juan  Guaido yandaşları arasında çıkan şiddetli çatışmaların Amerika’nın Venezeula’ya yönelik askeri müdahale girişimine bir bahane olduğunu yazdı.

Venezuela ordusu ve Juan Guido yandaşlarının Kolombiya sınırındaki gerginlik dolu çatışmaları doruğa ulaşmış durumdadır.

Aynı zamanda Venezuela hükümeti de Guaido karşısında sert bir tutum sergilemektedir.

Venezuela Yargıtay’ı Başkan Yardımcısı Juan Carlos Valdes “ Karakas hükümetinin muhaliflerinin lideri firari Juan Guido Venezuela’ya dönerse 30 yıl hapis cezasına çarptırılacaktır. “ açıklamasında bulundu.

Kolombiya’ya kaçan Guaido yakalanma ve tutuklanma tehlikesine karşı Venezula’ya döneceğini bildirdi. Guaido 22 Şubat 2019’da Amerika’nın gönderdiği yardımların toplandığı Venezuela-Kolombiya sınırında yer  alan bölgeye gitmişti. Halbuki Venezuela yasal cumhurbaşkanı Nicolas Maduro bu yardımların ülkeye girmesini yasaklamıştı.

Amerika bu yardımlarından Venezeula’daki olası müdahalesinde araç olarak yararlanmak istiyor.

Amerika Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton paylaştığı Tweet’te bu konuya ilişkin şöyle bir açıklamada bulundu:” Venezuela Ordusu muhaliflere yapılan yardımların ulaşmasını engellemeye devam ederse bu ülkeye yönelik yaptırımlar  artacak ve Venezuela daha fazla inzivaya sürüklenecektir. “

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.