Maliki’nin Riyad oturumu ve Irak meseleleri hakkındaki açıklaması

  • 31 Mayıs 2017
  • 1.057 kez görüntülendi.
Maliki’nin Riyad oturumu ve Irak meseleleri hakkındaki açıklaması

Irak CumhurbaÅŸkanı yardımcısı Nuri Maliki dün Salı günü Lübnan el-Ahbar gazetesine verdiÄŸi demecinde Irak’ın iç meseleleri ve bölge olayları özellikle de Riyad oturumu hakkında düşüncelerini açıkladı.

Nuri Maliki’nin açıklamaları, Irak’ın iç meseleleri ve bölge olaylarıyla ilgili iki önemli eksen üzerine kuruludur.

İç geliÅŸmelerle ilgili olarak dört temel boyuta temas etmiÅŸtir. Nuri Maliki Irak baÅŸbakanlığı için yeni bir program ve çalışmasının bulunmadığını belirtti. Bunun önemi ise Irak’ın önümüzdeki yıl içinde yeni bir meclis seçimlerine gidecek olması ve seçimler sonucu partiler arasında yeni hükümeti kurma yarışının yapılacak olmasından kaynaklanıyor. Maliki liderliÄŸindeki Irak ulusal koalisyon grubu 2014 yılında Irak meclisinde en büyük grubu oluÅŸturması göz önüne alınarak Maliki liderliÄŸindeki bu grubun gelecek yılki seçimlerde de ekseriyeti elde etmesi büyük bir olasılıktır. Nuri Maliki’nin, 2014 yılında seçimlerin ilk partisi olarak çoÄŸunluÄŸu elde etmesine ve Irak’ta yeni hükümeti kurmasının kendi hakkı olmasını dile getirmesine raÄŸmen geniÅŸ çaplı iç ve dış muhalefetlerden ve ülkenin karışmaması amacıyla Nuri Maliki bu hakkından feragat etmiÅŸ ve yeni hükümeti Haydar el-Ä°badi’nin kurmasını kabul etmiÅŸti. Bir baÅŸka husus Maliki’nin daha ÅŸimdiden Irak’ın gelecek baÅŸbakanlığı için bir planının olmadığını açıklaması onun devlet ve ulusal çıkarları kendi çıkarlarından ön plana aldığını ve ülkenin yeni bir çıkmaza girmesini istemediÄŸini gösteriyor. Bu arada Maliki, baÅŸbakan Haydar el-Ä°badi’nin terörizmle mücadele planını desteklemesine raÄŸmen ülkenin ekonomik ve siyasi vaziyetinden pek de hoÅŸnut olmayıp bu hususta Ä°badi hükümetine eleÅŸtirilerde bulunmaktadır.

Irak Halk Milis Güçleri HaÅŸdi Şaabi’yi himaye etmek Nuri Maliki’nin Lübnanlı gazeteye verdiÄŸi demecindeki açıklamasının ikinci boyutunu oluÅŸturmakta. Maliki öyle bir ortamda Irak cumhurbaÅŸkanı yardımcısı olarak HaÅŸdi Åžaabi güçlerinin varlığını ve faaliyetlerini desteklemektedir ki bu güçler bugün Irak yönetiminin yerli ve yabancı karşıtlarının çok ağır eleÅŸtiri ve baskısı altında bulunuyor.

Irak’lı iç gruplar arasındaki iliÅŸkiler Maliki’nin açıklamasının üçüncü önemli boyutunu oluÅŸturmaktadır. Maliki, Iraklı Åžii gruplar içerisinde sadece Sadr grubunun aykırı davrandığını ve sürekli olarak olayları baÅŸka yönlere çekmeye çalıştığını belirtti. DiÄŸer yandan Nuri Maliki, Irak Åžii taklit merciliÄŸinin, Åžii grupların birlik ve dayanışmasında önemli bir rol ifa ettiÄŸini belirtmiÅŸtir. Maliki ayrıca, Türkiye ve Suudi rejimi gibi ülkelerin izledikleri yanlış ve müdahaleci siyasetlerin Irak’ta özellikle Sünni gruplar arasında iç anlaÅŸmazlıkların baÅŸ göstermesine sebep olduÄŸunu belirtmiÅŸtir.

Maliki’nin bu açıklama ve deÄŸerlendirmeleri aynı zamanda 2018 yılında parlamento seçimlerinde Irak’ın iç grupları arasındaki rekabetlerle ilgili bir tabloyu da göstermektedir.

Nuri Maliki’nin sözlerindeki iç geliÅŸmelerle ilgili 4. önemli husus ise Irak Kürdistan bölgesinin yerel yönetiminin olumsuz, aykırı davranışlarıyla ilgiliydi.

Maliki, Kürdistan yerel yönetim BaÅŸkanı Mesud Barzani’nin Irak, Ä°ran, Suriye ve Türkiye’yi parçalayarak büyük Kürdistan’ı kurmaya çalıştığını söyleyerek, “Barzani, bağımsızlık hamlesinden vazgeçmediÄŸi takdirde askeri güç kullanımının kaçınılmaz olduÄŸunu, Kürdistan yerel yönetiminin tüm hamlelerinde sırtını Ä°srail’e dayadığını ve Irak, Ä°ran, Suriye ve Türkiye’nin Barzani’nin bu amacına karşı birlik olması gerektiÄŸini dile getirdi. Maliki Kürdistan yere yönetiminin bu tutumunun ise iki faktörden kaynaklandığını, birincisinin Kürdistan bölgesinin karşı karşıya bulunduÄŸu iç sorunlar olduÄŸunu ve Barzani’nin Kürdistan’ın bağımsızlık meselesini gündeme getirterek kamu oyunun dikkatini baÅŸka yönlere çekmeye çalışıyor. Ä°kincisi Barzani, Irak Kürdistan bölgesinin bağımsızlığı konusunda sadece iÅŸgal rejimi Ä°srail’in desteÄŸine güveniyor. Oysa Irak’ın komÅŸu devletleri Ä°ran, Türkiye ve Suriye kesinlikle böyle bir duruma kesinlikle karşıdırlar. Bunun için Maliki, Kürdistan’ın bağımsızlık iddiaları mevcut gerçeklerle baÄŸdaÅŸmamaktadır.

Bölgesel bazda ise Maliki’nin en önemli açıklamasında en önemli husus 21 Mayıs tarihinde ABD baÅŸkanının huzurunda beÅŸ Arap ülkesi liderinin katılımıyla düzenlenen Riyad oturumu idi. Maliki bu hususta üç önemli hususu dile getirdi. Birincisi bu oturumdan asıl menfaati Amerika ve siyonist Ä°srail rejiminin saÄŸlamış olmasıydı. Ä°kincisi husus Maliki Suudi rejimini, tüm paralarını kaybeden ama eline sıkıştırılan oyuncaklarla kendini avutan bir çocuÄŸunu durumuna benzetti. Üçüncü husus ise bu oturumda Ä°ran karşıtlığı gerçi ön plandaydı ama Maliki açısından bu oturuma katılan ülkelerin hiç biri ve hatta Amerika bile Ä°ran Ä°slam Cumhuriyetine karşı askeri bir giriÅŸimde bulunma cesaretini gösteremediklerini resmen dile getirmeleri dikkatlerden kaçmamıştır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.