Mazlum ve Mustazafların Rehberi açısından Kutsal Savunma Dönemi’nin değerleri

  • 11 Mart 2018
  • 1.189 kez görüntülendi.
Mazlum ve Mustazafların Rehberi açısından Kutsal Savunma Dönemi’nin değerleri

İslam İnkılabı Rehberi İmam Hamanei dün Nur Yolcuları Etkinliğine katılan bir grup öğrenciyi kabul ettiği görüşmede, Kutsal Savunma Dönemini, İran ve İslam İnkılabı tarihinde parlak bir parça olarak niteledi, İslam Cumhuriyeti ve halkın bugünkü izzet, kudret, güvenlik, bağımsızlık ve sağlığının 8 yıllık Kutsal Savunma Dönemi’nin neticesi olduğunu belirtti.

Görüşmede İslam İnkılabı Rehberi, uluslararası güçlerin 8 yıllık savaşı İslam İnkılabı’nı yok etmek amacıyla İran halkına dayattıklarını, ancak gençlerin azamet, fedakarlık, iman, tedbir, cesaret ve basiretinin savaşın halkın lehine tamamlanmasına ve İslam İnkılabı’nın daha güçlü haline gelmesine neden olduğunu vurguladı.

Savaşlar genellikle geniş çaplı yıkıntı, ölümler ve sorunlara yol açar, ancak konu Kutsal Savunma Dönemi, değerlerin korunması ve ülküler ve prensiplerin üzerinde durmak olursa savaş, kalıcı ve değerci akımlar, iç hareketler, ulusal dayanışma ve fedakarlıkların güçlenmesinin menşe ve kaynağı olabilir. İşte Kutsal Savunma, İslami İran için bunları getirdi ve savaş nedeniyle zor şartlar ve sıkıntılara rağmen İran topraklarının korunmasına ve kalıcı değerler ve fırsatların ortaya çıkmasına yol açtı.

İslam İnkılabı Rehberi beyanatının başka bir bölümünde İngiltere, Fransa, Almanya ve eski Sovyetler Birliği başta olmak üzere Avrupa ile ABD’nin Saddam rejimine geniş çaplı destek sağladığını hatırlatarak, “Fransa, savaşın ortasında en gelişmiş uçaklarla helikopterleri ve Almanya ise açık şekilde kimyasal maddeleri Saddam’a ulaştırdı ki günümüzde de savaştan 30 sene geçtiğine rağmen birçok insan halen bu olayların kalıntılarıyla uğraşırken birçoğu da şehit düşmüştür” diye konuştu.

Bu savaş sırasında zorbacı ve zalim güçler, Irak’a kendi hedefleri için destek vererek, yeni kurulan İran İslam Cumhuriyeti ve devrimi devireceklerini hayal ediyorlardı.

Bugün İslam İnkılabı tarihinin sayfaları, şehadet ve fedakarlık gibi sonu gelmeyen değerci ve akidevi unsurları yansıtıyor. Bu değerler her daim sonraki ve yeni nesiller için dersler vermiştir.

İslam İnkılabı Rehberi’nin tabiriyle Saddam’ın liderliğindeki Baas rejimine küresel destek verilirken İran İslam Cumhuriyeti’nin elindeki tek şey, iman sahibi millet ve Rahmetli İmam Humeyni gibi muktedir bir liderdi ki bunun sonucu dünyanın şeytani güçlerinin tüm çabaları boşa çıktı ve İran halkı 8 yıl süren Kutsal Savunma Dönemi’nde tüm güçlere karşı galip geldi.

Michel Fisher, “Mezhebi Konulardan Devrime Kadar İran” adlı kitabında aynı konuya dikkat çekerek şöyle yazıyor:

“Dini – devrimci kültür nedeniyle halkta yaşanan dönüşüm, devrimin şekillenmesi ve zafere ulaşmasına yol açtı.”

İran halkının sahip olduğu gücün gerçek kaynağı aslında İslam İnkılabı gerçeğine olan iman ve inancıdır, geçen 39 senede İran halkı aynı iman ve inancını güçlü şekilde sürdürmüştür ve gelinen noktada İslam İnkılabı kültür ve söylemi gelişmiştir.

İslam İnkılabı Rehberi’nin beyan ettiği gibi; Kutsal Savunma Dönemi, İran’ın ilerlemesi, ulusal büyüme, halk ve gençlerin muhtelif alanlardaki hazırlığının korunması için bir hazinedir. Düşmanlar sürekli bu hazineyi unutturmaya çalışıyor olsa da, Kutsal Savunma her daim yaşatılmalı ve takdir edilmelidir.

İslam İnkılabı Rehberi beyanatının devamında bu bağlamda şu beyanatta bulundu: Sıra yeni nesle geldiğinde İslam ve İnkılap’tan herhangi bir eserin bulunmadığını amaçlayan düşmanlar, halihazırda inancı ve yeteneği ile gücünün ilk nesilden de daha yüksek olan bir kuşak ile karşı karşıya. Tabii ki bunlar yaptırım ve kara propaganda gibi azarlayıcı yollara başvuracak, fakat bu girişimlerin hiçbirisi İran milletinin azametli hareketini engellemeyi başaramayacak.

Her yıl çok sayıda öğrencinin Nur Yolcuları Etkinliği çerçevesinde dayatma savaşı bölgelerini ziyaret etmeleri, fedakarlık ve şehadet maneviyatının aynı Kutsal Savunma Dönemi gibi devam ettiğini gösteriyor.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.