Merziye Afham: Nükleer Müzakere Süreci İsteklerimize Uygun Olmadığı Taktirde Yeni Kararlar Alırız…

  • 15 Ocak 2015
  • 744 kez görüntülendi.
Merziye Afham: Nükleer Müzakere Süreci İsteklerimize Uygun Olmadığı Taktirde Yeni Kararlar Alırız…

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, nükleer müzakerelerde sürecinin, İran’ın isteğine uygun olmadığını düşündüklerinde, yeni kararlar alacaklarını belirtti.
Afham düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, ABD Kongresi’nin İran’a yönelik yeni yaptırım tehdidi ile ilgili olarak, İran ile 5+1 grubu arasında müzakerelerin yürütülmekte olduğunu, uzatma döneminde de, önce siyasi anlaşmaya varma ve ardından teknik konulara girme üzerinde tarafların mutabık kaldığını bildirdi.
Artık kullanım tarihi geçmiş yaptırım kozuna başvurmanın, yanlış olduğunu belirten Afham, bu tür girişimlerin etkisiz olduğunun artık bütün dünyanın anladığını, İran halkının da, kendi programına göre vizyonunu çizdiğini ifade etti.
Petrol fiyatı düşüşündeki ivmeye de değinen Afham, OPEC’te iyi görüşmelerin başladığını ve giderek bu görüşmelerin güçlendiğini bildirdi. Afham, petrolün siyasi bir koz olarak kullanılmamasına vurgu yaptı.
haftalık basın toplantısında konuşan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü
Afham, Rusya’nın İran nükleer müzakerelerinde rolüne dikkat çekerek, “Rusya ile bölgesel ve uluslararası konularında görüş paylaşımı yapıyoruz. 5+1 grubu üyesi olan Rusya, nükleer müzakerelerde aktif ve önemli bir konuma sahiptir. İranlı ve Rus yetkililer devamlı olarak, politika, ekonomik ve uluslararası ilişkiler ve nükleer konularda görüşmeler yapıyorlar. Rusya’nın P5+1 temsilcisi olan Dışişleri Bakanı da geçtiğimiz günlerde İran’a gelmiş ve nükleer müzakere süreci konusunda incelemeler yapmıştı” dedi.
Rusya’nın nükleer müzakerelerde daha aktif bir şekilde yer alabileceğini vurgulayan Afham, “Rusya’nın İran müzakerelerinde önemli bir konuma sahip olduğunu ve İran’ın takip ettiği çerçevelere uygun olan bir anlaşmaya ulaşmak için daha aktif bir şekilde rol üstlenebileceğini biliyoruz. Bu konuda da etkili ve önemli görüşmeler yapıldı, devamı ile iyi sonuçlar alınacaktır” dedi.
Afham açıklamasının devamında İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Münih Güvenlik Konferansı’na katılacağı söylentileri hakkında ise “Bu konferansa katılmaları için İranlı yetkililere davetiye gönderilmiştir. Bu daveti inceliyoruz ve konferansın düzenlemesine kısa bir süre kalması nedeni ile, en kısa zamanda bir açıklama yapmayı umut ediyoruz” dedi.
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in Suudi Arabistan’a yapacağı ziyaret hakkında ise Afham, “İki ülke dışişleri bakanlarının Tahran veya Riyad’da buluşması için çalışıyoruz. İran ve Arabistan, bölgedeki terör gibi önemli konular hakkında görüşmeler yapacaklardır. Kesin bir zaman belirlenmesi ile bu ziyaret ve görüşmeler düzenlenecektir” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.