Meşhet, İslam dünyasının bilimsel üssüne dönüşmelidir

  • 03 Ağustos 2017
  • 1.143 kez görüntülendi.
Meşhet, İslam dünyasının bilimsel üssüne dönüşmelidir

Kutsal Rezevi Külliyesi mütevelli vekili Seyyit Murtaza Bahtiyari, Mukaddes Meşhet kentinin İmam Rıza’nın (as) Mutahhar Türbesinde evsahipliği yapması dolayısıyla İslam dünyasının bilimsel üssüne dönüşmesi gerektiğini ifade etti.

ِِAstan News’un bildirdiğine göre Kutsal Rezevi Külliyesi mütevelli vekili Seyyit Murtaza Bahtiyari, uluslararası İmam Rıza (as) üniversitesinin konferans salonunda düzenlenen “Rezevi siyerde sanat ve maneviyatın tecellisi, Alim-i Al-i Muhammed’i anma” adlı konferansta yaptığı konuşmada, İmam Rıza’nın (as) dini maarifin yaygınlaştırılmasındaki rolüne işaret ederek, İmam Rıza’nın (as) beşeriyet toplumuna çok değerli hizmetler sunduğunu söyledi.

İmam Rıza’nın (as) Mutahhar Türbesinin Mukaddes Meşhet kentinde bulunmasının birçok hayır ve bereketin kaynağı olduğunu kaydeden Bahtiyari, Meşhet kentinin kuşkusuz böylesi güçlü bir dayanakla İslam dünyasının bilimsel üssü olabileceğini ifade etti.

Bahtiyari, büyük insan Fadl bin Şazan’ın gayretiyle bize ulaşan İmam Rıza (as) ile ilgili kitaplar ve risalelerin o dönemki İslam’i toplumun ihtiyaçlarının karşılanması için yeterliyken, üstelik  günümüz toplumunun ihtiyaçlarının karşılanması için de yeterli olduğunu belirtti.

Günümüz toplumunun saadete ulaşmak ve sorunlardan kurtulmak için  Ehli Beyt (as) maarif ve öğretilerine sığınmaktan başka yolu bulunmadığını kaydeden Bahtiyari, söz konusu maarifin yasalarının beşeri toplumun gereksinimlerini bilen Allah’ü teala tarafından belirlendiği ve Peygamberler ve İmamlar tarafından insanlara  tebliğ edildiğini söyledi.

Konuşmasının devamında İmam Rıza’nın (as) Medine’den Tus’a hicretine işaret eden Bahtiyari, “bu hicret mecburiyetten dolayı olsa da İslami toplumda büyük  değişime vesile oldu”ifadesini kullandı.

Bahtiyari konuşmasını şöyle sürdürdü: İmam Rıza (as)’dan 25 başlık kitap bizlere ulaşmıştır ki bunların en önemlilerinden birisi Uyun-u Ahbar’ı İmam Rıza (as) kitabıdır. Bu kitap, günümüz toplumunda birçok sorunun giderilmesine yardımcı olabilir”dedi.

Emirü’l Mümin’in İmam Ali (as)’dan bir hadise değinen Bahtiyari şöyle dedi: İnsan ruh ve fizik olmak üzere 2 bölümden oluşmaktadır, ancak maalesef fiziğe olan özen kadar, ruha özen gösterilmemiştir, oysa İslami toplumun pak hayatını güvence altına alan husus, maneviyattır ve İmam Rıza (as) ve diğer masum imamların (as) yaptığı iş ise, insan ruhunun ihtiyaçlarına uygun olan ruh gıdasını hazırlamaktı.

Bahtiyari açıklamasının devamında şöyle dedi: tüm fikri ekollerde ortak bir teori söz konusudur ve o da şudur ki bir toplumun ilerlemesi ve talisi için yasaya ihtiyaç duyulmaktadır ve bir beşeri toplum, yasama yapmadan medeniyet ve ilerlemeyi yakalayamaz.

Bahtiyari açıklamasının devamında hangi kanunun İslami toplumun ilerlemesi, devamlılığı ve sağlığını sağlayabileceği yönünde yöneltilen bir soru üzerine, “Ancak beşerin yaratıcısı tarafından belirlenen kanun, toplumun sağlığını güvence altına alabilir. Böylesi bir kanun nefsani heveslerini kontrol etmesi için insana güç vermelidir.”dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.