Mısır’da ada gösterilerinde 110 gözaltı

  • 16 Nisan 2016
  • 878 kez görüntülendi.
Mısır’da ada gösterilerinde 110 gözaltı

Mısır’da Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan’a geçmesine tepki amacıyla düzenlenen gösterilerde 110 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Mısırlı Göstericileri Savunma Cephesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, dünkü gösterilerde Kahire ve Giza’da 58, İskenderiye’de 18, Dekahliya’da 11, İsmailiyye’de 8, Süveyş’te 4, Asvan’da 5, Sevhac’da 2 ve Hurgada’da 4 olmak üzere 110 kişinin gözaltına alındığı ifade edildi.

İçişleri Bakanlığından bir yetkili de El-Ehram gazetesine yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin cuma gösterilerinde yaklaşık 100 kişiyi gözaltına aldığını kaydetti.

Dün binlerce kişi, başkent Kahire, İskenderiye, Şarkiyye ve Dimyat gibi şehirlerde cuma namazından sonra Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan’a geçmesine tepki amacıyla eylem yapmıştı.

Mısır, Kızıldeniz’deki Tiran ve Sanafir adalarını, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in, geçen haftaki Kahire ziyareti sırasında imzalanan yeni deniz sınırı anlaşmasıyla Suudi Arabistan’a bırakmıştı. Anlaşma Mısır’da muhaliflerin yanı sıra yönetim yanlısı bazı grupların da tepkisini çekerken Mısır hükümeti, adalarının Suudi Arabistan’a ait olduğuna dair 9 belge yayımlamıştı.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi de Mısır halkının haklarından vazgeçmediklerini, belgelere göre adaların Suudi Arabistan’a ait olduğunu belirtmişti.

Tiran Adası, Akabe Körfezi’ni Kızıldeniz’den ayıran Tiran Boğazı’nın girişinde yer alıyor. Sina Yarımadası’nın 6 kilometre doğusundaki adanın yüz ölçümü 80 kilometrekare. Tiran Adası’nın hemen doğusunda yer alan Sanafir Adası’nın ise 33 kilometrekare büyüklüğünde olduğu kaydedildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.