Mısır’da idam cezalarında görülmemiş artış var

  • 03 Ocak 2019
  • 2.064 kez görüntülendi.
Mısır’da idam cezalarında görülmemiş artış var

Mısır’da 2018’de idam cezalarında bu zamana kadar görülmemiş bir şekilde artışın olduğu bildirildi.

Mısır İnsan Hakları Cephesi’nin yayınladığı rapora göre, 2018’de idam cezasına mahkum olanların sayısının 737 olduğu ve bu rakamın 2017’de 402 olduğunu bildirdi.

Raporda, mahkemelerin adaletten yoksun bir şekilde işlediği ve suçluların haklarına riayet edilmediği bildirildi.

Mısır İnsan Hakları Cephesi, Mısır yönetiminden idam cezalarını durdurmasını ve verilen cezaların gözden geçirilmesini istedi.

Bu arada Mısır Kişisel Haklar Hareketi (EIPR) tarafından yayınlanan bir rapora göre de 2018’in ilk 11 ayında Mısır’da 30’un üzerinde insan idam edildi ve yaklaşık 600 ölüm hükmü verildi.

Resmi verilerin olmadığı bir ortamda hazırlanan rapora göre son yıllarda Mısır’da verilen ölüm cezalarında ciddi bir artış var. EIPR elde ettiği verileri medyadan ve mahkumların yakınları aracılığıyla edindiğini duyurdu.

Rapora göre Ocak ve Kasım 2018 ayları boyunca 8 toplumsal vaka ve 11 askeri vakaya adı karışan 32 kişi idam edilirken en az 581 kişinin ise 174’ü toplumsal olmak üzere 9 askeri vakada ölüm kararı verildi.

Bilindiği gibi 2013 yılında Mısır’da seçimle işbaşına gelen cumhurbaşkanı Muhammed Mürsi’nin dönemin savunma bakanı general Sisi tarafından darbeyle devrilmesinin ardından başta Müslüman Kardeşler olmak üzere  muhaliflere yönelik ölüm ve tutuklama cezalarında görülmemiş bir artış oldu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.