Moritanya’da İslami Eğitim Veren Ünlü Kurumlar Kapatılıyor

  • 29 Eylül 2018
  • 2.084 kez görüntülendi.
Moritanya’da İslami Eğitim Veren Ünlü Kurumlar Kapatılıyor

Moritanya Eğitim Bakanlığı, İslami ilimler alanında dünyanın en önemli merkezlerinden biri olan Alim Yetiştirme Merkezi’ni kapatmasının ardından şimdi de ünlü İslam alimi Şeyh Muhammed Hasan Vuld Dido’nun başkanlığını yaptığı Abdullah bin Yasin Üniversitesi’ni kapatma kararı aldı.

Konuyla ilgili kişisel Twitter hesabından açıklama yapan Islah ve Kalkınma için Ulusal Birlik Partisi Başkanı Muhammed Cemil Vuld Mansur, “Alim Yetiştirme Merkezi, hiçbir şekilde bildirim yapılmadan kapatıldı. Abdullah bin Yasin Üniversitesi ise hiçbir sebep sunulmadan kapatılıyor. Bu durum en basit liyakat ve sorumluluk ilkelerinden yoksun oluşun bir göstergesidir” dedi.

Geçtiğimiz günlerde ise Alim Yetiştirme Merkezi ani bir polis baskınıyla kapatılmıştı.

Alim Yetiştirme Merkezi’nin kapatılmasıyla ilgili açıklama yapan merkezin başkan yardımcısı Mahfuz Vuld İbrahim Fal, “İtidal ve orta yolu kendine şiar edinmiş ve bu uğurda hizmet veren bir kurumun polisler tarafından kuşatılmasının keyfi ve kaygı verici bir eylem olduğunu” ifade etti.

Alim Yetiştirme Merkezinde İslami ilimlerin öğretildiğini ve orada eğitim gören talebelerin aşırıcılıktan uzak tutulduğunu belirten İbrahim Fal, “Merkezimizin müfredatında, eğitim programları hakkında herhangi bir şüphe duymaları halinde medreseyi kapatma kararı almak yerine yetkili makamların buraya müfettişleri göndermesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Medresenin kapatılmasına ilişkin olarak kişisel Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Katar merkezli haber kanalı El Cezire’nin program sunucusu Abdussamed Nasır, “Alim Yetiştirme Merkezi’nin kapatılma kararının merkezin başkanı Şeyh Muhammed Hasan Vuld Dido eş-Şankiti’nin Cuma hutbesinde Moritanya Cumhurbaşkanını eleştirmesinden sonra alındığını kaydetti.

Nasır, Şeyh Muhammed Hasan Vuld Dido’nun hutbede ‘İsrail’in, Müslümanlardan daha merhametli olduğunu’ söyleyen Moritanya Cumhurbaşkanını eleştirerek, “İsrail’i Müslümanlardan üstün tutmanın caiz olmadığını” söylediğini aktardı.

Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Vuld Abdülaziz, geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısında İslami faaliyet yürüten cemaatleri uyarmış ve uygun bir zamanda açıklamadığı bazı adımların atılacağının altını çizmişti.

Moritanya’nın darbeci Cumhurbaşkanı, “Arap ülkelerinde meydana gelen tüm olumsuzlukların asıl sebebi İslamcılardır. Birçok ülkede yıkıma neden oldular. İsrail, siyasal İslamcı cemaatlerden daha merhametlidir” demişti.

Moritanya’da yapılan son seçimlerde muhalefetin meclisteki 40 sandalyesinden 14’ünü kazanan Devamlı İslam Partisi, Cumhurbaşkanı Muhammed Vuld Abdülaziz’in İslami hareketlere yönelik tehditleriyle anayasaya aykırı davranarak üçüncü dönemde de Cumhurbaşkanı olma arzusunun bir parçası olarak bu tutumu sergilediğini öne sürdü.

General Muhammed Vuld Abdülaziz 2008 yılının Ağustos ayında Devlet Başkanı Seydi Muhammed Vuld Şeyh Abdullah’ı bir darbe ile devirmiş ve 2009’da cumhurbaşkanı olmuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.