Murtaza Sermedi: Nükleer Anlaşma, İran’ın Nükleer Faaliyetlerine Hiçbir Zarar Vermeyecek.

  • 07 Nisan 2015
  • 833 kez görüntülendi.
Murtaza Sermedi: Nükleer Anlaşma, İran’ın Nükleer Faaliyetlerine Hiçbir Zarar Vermeyecek.

İran dışişleri bakanlığı müsteşarı Murtaza Sermedi, İran ve 5+1 grubu arasında Lozan’da varılan nükleer anlaşmanın İran’ın barışçı nükleer faaliyetlerine hiç bir zarar vermeyeceğini söyledi.

Tunus’ta bulunan Sermedi düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada; İran İslam Cumhuriyetinin Lozan müzakerelerinde, barış amaçlı nükleer faaliyetlerde engel teşkil etmeyen bazı kısıtlamaları kabul ettiğini söyledi.

İran’ın uranyumun yüzde 20 oranında zenginleştirilmesinin durdurulmasını kabul ettiğini zira artık buna gerek kalmadığını belirten Sermedi, İran’ın alandaki bütün faaliyetlerinin askeri alanın dışında olduğunu söyledi.

İslami İran dışişleri bakanlığı müsteşarı Murtaza Sermedi, İran ve 5+1 grubu arasında nükleer alanda nihai anlaşmanın gelecek üç ay içinde varılacağını ve bu anlaşmanın ayrıntılarıyla ilgili metnin taraflar arasında yazılacağını ve anlaşmaya varılması halinde, Güvenlik Konseyi’nin İran aleyhindeki bütün yaptırımları kaldırması gerektiğini söyledi.

Bilindiği gibi 2 Nisan tarihinde İran ve 5+1 grubu arasında yayınlanan ‘Ortak Bildiri’ye göre, İran, uranyum zenginleştirme oranını yüzde 3.68’ye düşürmeyi ve nükleer faaliyetlerini 10 yıl boyunca uluslar arası atom enerjisi kurumunun gözetiminde sürmeyi kabul ederken, batılı ülkeler de buna karşılık İran aleyhindeki yaptırımları kaldırmayı kabul ettiler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.