Musullular Evlerine Geri Dönüyor

  • 26 Ocak 2017
  • 1.037 kez görüntülendi.
Musullular Evlerine Geri Dönüyor

Irak yetkilileri mülteci kamplarında yaşayan 500 ailenin otobüslerle Musul’a aktarıldıklarını söyledi.

Edinilen bilgilere göre; Musul’un doğu bölgelerinin IŞİD teröristlerinin elinden kurtarılmasıyla birlikte, şehrin sakinleri evlerine geri dönmeye başladı.

Iraklı yetkililer geçen yıl Irak’tan kaçan yüzlerce ailenin çarşamba günü mülteci kamplarından çıktığını ve evlerine dönmeye başladığını söyledi.

Yerel yetkililerden Mustafa Hamd Sarhan şu ifadelerde bulundu: “Biz yaklaşık bin yedi yüz kişiden oluşan 500 aileyi kurtarılan evlerine geri döndüreceğiz.”

Mustafa Sarhan, ailelerin evlerine aktarılması için kamplara gönderilen 50 otobüs ile ilgili olarak, bunun Musul sakinlerinin evlerine intikal ettirilmesindeki en büyük dalga olduğunu belirtti.

Musul’un Ez-Zahar bölgesi sakinlerinden ve Iraklı mültecilerden biri olan Muhammed Haydar şunları söyledi: “IŞİD belasından sonunda kurtulduğumuz için çok mutluyum. Artık evlerimize dönebiliriz.”

Çocuklarından biri IŞİD tarafından öldürülen ve Hazer kampı sakinlerinden biri olan Salah Ahmet ise şu ifadelerde bulundu: “Musul’a ve ailemin yanına döndüğüm için çok mutluyum. Mevcut şartlarda Musul bir cennettir.”

Salah Ahmet Musul’a dönmesiyle ilgili endişelerini dile getirerek şunları söyledi: “Biz çok yorgunuz ve ne yapacağımızı bilmiyoruz. Gitmeli miyiz, kalmalı mıyız?”

Iraklı yetkililer haftada iki kez kamplardaki aileleri Hazer ve Hüsnü Şam kamplarından Musul’a aktarıyorlar.

Birleşmiş Milletler’ in açıklamalarına göre, Musul’u kurtarma operasyonlarının başladığı günden itibaren 180 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı ve şimdiye kadar yaklaşık 22 bin kişi de evlerine döndü.

Irak Başbakanı Haydar El-İbadi salı günü Musul’un doğusunun tamamen kurtarıldığını resmi olarak açıkladı ve bunu bütün Iraklılara bir hediye olarak nitelendirdi.

Irak’ın ikinci büyük şehiri olan Musul’u kurtarma operasyonları 17 Ekim’de ordu kuvvetleri, polis, Gönüllü Halk Güçleri ve Peşmerge’den oluşan on bin kuvvetin katılımıyla başladı.

IŞİD teröristleri 2014 yılı Haziran ayında Irak’a saldırmış ve Neyneva eyaletinin merkezi olan Musul olmak üzere batı ve kuzeydeki bölgeleri işgal etmişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.