Myanmar’ın Kokang bölgesinde 90 günlük olağanüstü hal ilan edildi…

  • 18 Şubat 2015
  • 751 kez görüntülendi.
Myanmar’ın Kokang bölgesinde 90 günlük olağanüstü hal ilan edildi…

Myanmar’ın Kokang bölgesinde 90 günlük olağanüstü hal ilan edildi.

Myanmar Devlet Başkanı Thein Sein, orduyla isyancılar arasında çatışmaların devam ettiği Kokang bölgesinde 90 gün olağanüstü hal ilan etti.

Devlet kontrolündeki “Global New Light of Myanmar” gazetesi, ülkenin kuzeydoğusunda, Çin sınırı yakınlarındaki özerk yönetim bölgesinin kontrolünün “durumun yeniden normale dönmesi, barış ve huzurun sağlanması için” Genelkurmay Başkanı General Min Aung Hlaing’e devredildiğini yazdı.

Devlet televizyonunda da Thein Sein’in Kokang isyancılarına karşı savaşan güvenlik güçlerine daha geniş yetkiler verdiği duyuruldu.

Kokang isyancılarının oluşturduğu Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu ile güvenlik güçleri arasında 9 Şubat’tan bu yana devam eden çatışmalar nedeniyle on binlerce sivilin, bölgeyi terk etmek zorunda kaldığı belirtildi. Çin, son bir haftada 30 bin Kokanglının sınırı geçerek ülkeye sığındığını açıkladı.

Çatışmalarda 50’den fazla askerle 26 isyancının yanı sıra çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiği sanılıyor.

Dün çatışmalarda yaralanan askerleri hastanede ziyaret eden Devlet Başkanı Thein Sein, ülke topraklarının “tek bir zerresini” bile isyancılara vermeyeceğini açıklamıştı.

Kokang’ın başkenti Laukkai’den kaçan yaklaşık 100 sivili taşıyan Kızılhaç konvoyuna dün saldırı düzenlenmişti. Kızılhaç’ın amblemini taşıyan yedi araçtan oluşan konvoya Laukkai’nin 50 kilometre uzaklığında düzenlenen saldırıda bir yardım görevlisiyle bir sürücü yaralanmıştı. Enformasyon Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, saldırıdan Kokang isyancılarının sorumlu olduğu belirtilmişti.

Myanmar’da 2008’de kabul edilen anayasaya göre Kongyan, Laukkai ve Laukkaing kentleri Kokang Özerk Yönetim Bölgesi olarak kabul ediliyor. Yaklaşık 150 bin nüfusa sahip bölgede yaşayanların yüzde 90’ı etnik Han Çinlilerinden oluşuyor.

Bölgedeki çatışmalar, isyancıların 5 yıldır Çin’de sürgündeki lideri Phone Kya Şin’in geçen yıl bölgeye dönmesinin ardından başlamış, bir hafta önce de şiddetlenmişti. Uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı ileri sürülen Şin, kendisine destek verenlerle bölgenin kontrolünü ele geçirmeye çalışıyor.

İsyancıların oluşturduğu Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu’nun Genel Sekreteri Htun Myat Lin, ordunun müdahalesinin “Kokang halkının hayatını güçleştirmekten başka bir işe yaramayacağını” savundu.

“Han Çinlileri, Myanmar’da ikinci sınıf vatandaş muamelesi görüyor. Etnik kökenimize saygı gösterilmeli” diyen Htun Myat Lin, hükümet birliklerinin başkent Laukkai’yi işgal ettiğini ileri sürdü. Lin, “İsteğimiz, daha fazla özerklik. Myanmar’ı bölmek istemiyoruz” dedi.

Yaklaşık 50 milyon nüfusa sahip Myanmar’da 50 yıllık cunta yönetiminin ardından 2011’de iktidara gelen sivil hükümet, ilk kez bir bölgenin kontrolünü orduya devrediyor. İktidara geldikten sonra birçok alanda reform yapan hükümet, ülkenin kuzeyindeki Kaçin eyaletinde silahlı mücadele yürüten Kaçin Bağımsızlık Ordusuyla çatışmaları sona erdirmek için anlaşma imzalamıştı. Hükümet, bu yıl yapılması planlanan seçim öncesi ülkenin çeşitli kesimlerinde faaliyet gösteren 17 etnik grupla ateşkes ilan edeceğine söz vermişti.

1965’te ordudan atıldıktan sonra “Kokang Halkın Devrimci Ordusu”nu kuran Phone Kya Şin, hükümete karşı gerilla savaşı başlatmıştı. “Burma Komünist Partisi” üyesi olarak 20 yıldan uzun bir süre Kokang’ı yöneten Şin, 1989’da Burma Komünist Partisi’nin parçalanması üzerine “Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu”nu kurmuştu. Cunta yönetimiyle ateşkes imzalayan Phone Kya Şin, Kokang’ta ülkenin “İlk Özel Bölgesi” olarak adlandırılan bir özerk yönetim bölgesi kurmuştu.

Ülkede uyuşturucu üretiminde de önemli rol oynayan Şin, cunta yönetiminin uyuşturucu operasyonu için evine asker göndermesi üzerine hükümetle imzaladığı ateşkesin bozulduğunu ilan etmiş ve Çin’e kaçmıştı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.