Nazarbayev: Suriye’de ateşkesin sürdürülmesi önemli

  • 01 Kasım 2017
  • 1.129 kez görüntülendi.
Nazarbayev: Suriye’de ateşkesin sürdürülmesi önemli

Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Suriye görüşmeleri 7.turuna katılan heyet başkanlarını Akorda Sarayı’nda kabul eden Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Suriye’de sağlanan ateşkesin sürdürülmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Suriye’deki sorunun çözülmesi için yürütülen müzakereleri tüm dünyanın yakından ilgilendiğini belirten Nazarbayev, Suriye’de yaşanan savaşın tüm insanlığa büyük zarar verdiğini, çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini ve milyonlarca insanında mülteci durumuna düştüğünü hatırlattı.

Rusya ve Türkiye cumhurbaşkanlarının isteği üzerine müzakerelerin Astana’da yapılmasına karar verildiğini hatırlatan Nazarbayev, 7.si düzenlenen müzakerelere katılan tarafların görüşmelerin verimli ve etkili geçtiğini ifade ettiğini böylece de Astana görüşmelerinin Cenevre sürecini daha etkili kıldığına dikkat çekti.

Çatışmasızlık bölgelerinin sağlanmasıyla yaşam şartlarının dahada iyileştirildiğine dikkat çeken Nazarbayev, Suriye’de ateşkes rejiminin korunmasının önemine dikkat çekti.

Sorunların diyalog yoluyla çözülmesi taraftarı olduklarını ifade eden Nazarbayev, herkesin bu sorunun barışçıl yollarla çözülmesinden taraf olduğunu vurguladı.bu sorunların üstesinden gelmek ve uluslararası terörle mücadele adına ülkelerin birlikte çaba harcaması gerektiğini kaydeden Nazarbayev, müzakerelerin sürdürülmesi adına tarafların her türlü çabayı göstermesi gerektiğini söyledi.

Bu toplantıda bir konuşma yapan İran dışişleri bakanı yardımcısı Caberi Ensari, Astana barış süreci ve üç garantör ülkenin ülkede çatışmasızlık bölgelerin oluşturulmasında etkili olduğunu ve bunun devam etmesinin ise, Suriye’de askeri, güvenlik, siyasi ve insani boyutlara gerekli ilginin gösterilmesine bağlı olduğunu söyledi.

Görüşmeye  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Suriye Özel Temsilcisi Aleksandır Lavrentiyev, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Caberi Ensari, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı David Satterfield, Ürdün Dışişleri Bakanı Danışmanı Navaf Vasfi Tel, Birleşmiş Milletler Temsilcisi Stuart Miloş ve Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov katıldı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.