Nijerya Hizbullahi Hareketinin Yeni Lideri Geçici Olarak Yahya Katsina Oldu

  • 05 Eylül 2016
  • 1.157 kez görüntülendi.
Nijerya Hizbullahi Hareketinin Yeni Lideri Geçici Olarak Yahya Katsina Oldu

Nijerya İslami Hareketi üyesi İsmail Şuayıp, İran Haber Ajansı’na verdiği röportajda, Nijerya gelişmeleri ve Şeyh İbrahim Zakzaki’nın son durumunu değerlendirdi.

Basında Şeyh İbrahim Zakzaki’nın sağlık durumunun Kritik olduğuna dair haberler yayınlanmıştır. Onun son durumu hakkında bize bilgi verir misiniz?

Şeyh Zakzaki hakkında yayınlanan haberler gerçektir. Maalesef o bir gözünü kaybetti ve ameliyat geçirmesine rağmen diğer gözünü de kaybetmesinden endişe duyuoruz.

Son günlerde bazı Nijeryalı avukatlar Şeyh Zakzaki’nin serberst bırakılması için harekete geçti. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Şeyh Zakzaki’nin mahkeme duruşması yaklaşık bir ay önce yapıldı. Avukatlar Şeyh Zakzaki’nin serbest bırakılması için çok çalıştı, ama duruşma savcı tarafından ertelendi. İçinde bulunduğumuz ay da yeni bir duruşma yapılacak.

Duruşmaların erken yapılması için çaba gösteren Nijeryalı avukatlar Şeyh Zakzaki’nin tedavisini merak ediyor. Maalesef savcılık avukatlarla işbirliği yapmaktan kaçınıyor.

Şeyh Zakzaki’nin taraftarları onun serbest bırakılması için protesto düzenliyor mu?

Nijerya’nın çeşitli yerlerinde protestolar hâlâ devam etmektedir. Yalnızca başkent Abuca ve Kaduna’da değil, müslüman olmayan bölgelerde bile gösteriler sürüyor.

Protestolara karşı Nijerya ordusunun tepkisi nedir?

Müslümanlara karşı işlenen cinayetlerden sonra protestoların çoğalması orduyu endişelendirdi. Dolayısıyla ordu, devlet karşıt protestolarda pek fazla şiddete başvurmuyor.

Şeyh Zakzaki’nin durumuna ilişkin ulusararası insan hakları kurumlarının yaklaşımını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Malesef ulusararası insan hakları kurumlarının Şeyh Zakzaki’ye gösterdiği tavır değişiktir.

Bu kurumlar insan haklarından yana olduklarını iddia ederken Şeyh Zakzaki’ye karşı sessizliği seçiyorlar.

Nijerya Araştırma Komitesi’nin elde ettiği sonuçlar nelerdir?

Komitenin çalışmaları bitti ve üyeleri Nijerya Cumhurbaşkanı’na bir rapor gönderdiler. Aslında onlar Şeyh İbrahim Zakzaki, Nijerya İslam Hareketi ve müslümanlara karşı bir rapor hazırlamışlardır.

Gerçek şu ki, komite Kaduna Belediyesi tarafından oluşturuldu ve onların amacı kamuoyunu kandırmaktı. Çok saçma! Kendileri müslümanlara karşı hunharca işlenen cinayetin ardından Araştırma Komisiyonu kuruyorlar. Şunu bildirmek isterim ki, Nijerya İslami Hareketi bu komisyonu tanımıyor.

Şeyh Zakzaki’nin yerine Nijerya müslümanların liderliğini üstlenen biri var mı?

Şeyh Zakzaki halen ordu hapishanelerinde tutklu ve devlet ise özğürlüğüne kavuşması için müslümanlarla işbirliği yapmaktan kaçınıyor. Bu durumda Allah lütfüyle Şeyh ‘Yakup Yahya Katsina’ geçici olarak müslümanların liderliğini üstlendi. Biz Şeyh Zakzaki yokluğunda canı gönülden onu dinliyoruz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.