Nijeryalı Müslümanların Öldürülmesi Uluslarası Ceza Divanına Taşındı

  • 23 Mart 2016
  • 710 kez görüntülendi.
Nijeryalı Müslümanların Öldürülmesi Uluslarası Ceza Divanına Taşındı

Merkezi İngiltere’de bulunan İslami İnsan Hakları Komisyonu, dün Nijerya emniyet güçleri tarafından, Nijerya İslami hareket lideri Şeyh İbrahim Zakzaki’nin evine ve Bakıyetullah mescidine düzenlenen saldırının Uluslararası Ceza Mahkemesine taşındığını bildirdi.

2015 yılında 12 Kasım günü Nijerya Ordusu Zaria’da Müslümanların dini merasimine saldırı düzenledi. Nijerya ordusu bu gruptan bazı kişilerin ordu konvoyuna taş atarak saldırdığını iddia ettiler. Oysaki Nijerya İslami Hareketi, Nijerya Ordusu’nun bu iddialarının bariz bir yalan olduğunu söylemişlerdi.

Bir gün sonra, Nijerya ordusu aynı şekilde Şeyh Zakzaki’nin evini hedef almış ve Şeyh Zakzaki’yi tutuklamışlardı. Yayınlanan raporlara göre Nijerya ordusu bu tutuklamadan önce, Şeyh Zakzaki’nin tutuklanmasına engel olmak isteyenleri öldürdüler. Şeyh Zakzaki’de bu saldırılarda yaralanmış ve onlarca kişiyle birlikte tutuklanmıştı.

Bu saldırıda aralarında Şeyh Zakzaki’nin 3 oğlunun da bulunduğu yüzlerce kişi öldürüldü. Nijerya islami hareket lideri Şeyh Zakzaki “komplo ve kargaşa çıkarmakla” suçlanarak tutuklandı.

Nijerya halkı 29 Şubatta başkent Abuja’da Şeyh Zakzaki’nin serbest bırakılması için protesto gerçekleştirdiler. Nijerya İslami Hareketi, Şeyh Zakzaki’nin hiçbir şart sunulmaksızın serbest bırakılması vurgusunu yaptılar ve Abuja’dan ordunun mazeret kabul edilemez şiddetine cevap vermelerini istediler.

İslami İnsan Hakları Komisyonu 16 Aralık 2015’te, Nijerya’da müslümanlara düzenlenen saldırı sonrasında bazı toplu mezarlara ait ellerinden somut deliller olduğu bilgisini verdi. İslami İnsan Hakları Komitesi ayrıca, Nijerya ordusu’nun Şeyh Zakzaki’nin evine saldırdıktan sonra gizlice, yüzlerce cesedi bu mezarlara gömdüğünü açıkladı.

İnsan Hakları Örgütleri de Nijerya Ordusu’nun Müslümanlara yönelik ölümcül saldırıları hakkında tam ve bağımsız bir şekilde bir araştırma yapılmasını istediler. Uluslararası Af Örgütü Uzman Araştırma Danışmanı Lucy Freeman, Nijerya Ordusu tarafından yapılan son insan hakları ihlalini şok edici olarak değerlendirdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.