Nükleer Müzakereler Yeniden Başladı.

  • 27 Mart 2015
  • 849 kez görüntülendi.
Nükleer Müzakereler Yeniden Başladı.

İsviçre’nin Lozan kentinde geçtiğimiz hafta sonu ara verilen nükleer müzakereler yeniden başladı. Toplantılarda Yemen’e saldırı konusu da ele alındı

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Yemen’de Suudi Arabistan öncülüğünde halka karşı başlatılan “Kararlılık Fırtınası” operasyonunun İsviçre’de süren nükleer müzakerelerde de ele alındığını ancak müzakerelere odaklandıklarını söyledi.

Nükleer müzakereler kapsamında İsviçre’nin Lozan kentinde bulunan Zarif, toplantılara verilen arada gazetecilere konuştu.

Yemen’e düzenlenen hava saldırılarını kınadıklarını ve saldırıların durdurulması gerektiğini belirten Zarif, “Herkes Yemenlileri ayrıştırmak yerine Yemen’de ulusal uzlaşı ve diyaloğu teşvik etmeli” şeklinde konuştu.

İran’ın nükleer programı üzerine Lozan’da devam eden görüşmeler sırasında Yemen konusunun da ele alındığını söyleyen Zarif, nükleer müzakerelere odaklandıklarını kaydetti.

İran’ın nükleer programına ilişkin müzakerelerin yeni turu ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İran Dışişleri Bakanı Zarif arasında dün yeniden başlamıştı. Mart sonuna kadar varılması planlanan çerçeve anlaşması öncesinde Kerry ve Zarif öncülüğünde, İran ile BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ABD, Rusya, Fransa, Çin ve İngiltere ile Almanya’dan oluşan 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerin 29 Mart’a kadar sürmesi bekleniyor.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Abbas Arakçi, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Üst Düzey Müzakereci Mecid Taht Revançi, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Wendy Sherman ve Avrupa Dış Eylem Servisi Genel Sekreter Yardımcısı Helga Schmidt ile teknik konuları görüşmek için ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz ile İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi de Lozan’daki müzakerelerde yer alıyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un da yarın müzakerelere dahil olması bekleniyor. Çerçeve anlaşma için geçen hafta boyunca İran ile ABD arasında Lozan’da görüşmeler yapılmıştı.

İran’ın nükleer kapasitesiyle ilgili görüşmelerde daha önce nihai anlaşmaya ulaşılamamış, 31 Mart’a kadar çerçeve anlaşmaya varılması hedeflenen müzakereler 1 Temmuz 2015 tarihine kadar uzatılmıştı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.