OHAL İlan Edilen Sudan’da Suud Uşağı Ömer El Beşir Karşıtı Gösteriler Sürüyor

  • 25 Şubat 2019
  • 3.228 kez görüntülendi.
OHAL İlan Edilen Sudan’da Suud Uşağı Ömer El Beşir Karşıtı Gösteriler Sürüyor

Sudan’da olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmesine karşın başkent Hartum’da binlerce kişinin katıldığı hükümet karşıtı protestolar düzenlendi.

Sudan Meslek Odalarının (SPA) çağrısıyla başkent Hartum’un yanı sıra Bahri ve Umdurman kentlerinin çeşitli mahallelerinde sokaklara çıkan binlerce gösterici, Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in istifasını istedi. Güvenlik güçleri, göstericilere herhangi bir müdahalede bulunmadı.

Görgü tanıklarının ifadesine göre, başkentin Burri semtinde de yüzlerce gösterici, Beşir’e görevi bırakması çağrısı yaptı. Eylemciler, “Özgürlük, Barış, Adalet” ve “Devrim halkın seçimi” sloganları attı. Göstericilerin ilk kez “Halk bir, ordu bir” şeklinde slogan atması dikkati çekti.

SPA’nın yanı sıra muhalif Sudan Kongre Partisi de sosyal paylaşım hesaplarında Bahri kentindeki hükümet karşıtı gösterilerle ilgili görüntüler paylaştı.

SPA, OHAL’i tanımadıklarını, Beşir ve hükümet düşene kadar eylemlere devam etme kararı aldıklarını duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Beşir, cuma günü, ulusal uzlaşı hükümetinin ve 18 eyaletteki yerel hükümetlerin feshedildiğini, ülkede bir yıl süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle de eyaletlerin başına ordudan isimler atanmış, savunma, dışişleri ve adalet de dahil 6 bakanlık dışında tüm kabine yenilenmiş, bazı bakan yardımcılıkları ve genel sekreterlik makamlarına da yeni isimler getirilmişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.