Pakistan: ABD reçetesi, Afganistan’da çözüm değildir

  • 11 Eylül 2017
  • 1.070 kez görüntülendi.
Pakistan: ABD reçetesi, Afganistan’da çözüm değildir

Pakistan Dışişleri Bakanı Hace Muhammed Asıf, ABD’nin Afganistan’a önerdiği reçetenin o ülke için ilaç olmayacağını söyledi.

Tahran’a hareketinden önce İslamabad Havaalanında IRNA’ya açıklamada bulunan Asef, Tahran ziyaretinin amacını Afganistan meselesinin siyasi çözümü için bölgesel işbirliği çabası olduğunu belirterek, ABD’nin Afganistan’a önerdiği reçetenin Afganistan ve bölge derdine çare olmayacağını söyledi.

İran ve Pakistan’ın tüm bölgesel konularda ortak tutuma sahip olması gerektiğine inandığını ifade eden Asef, ‘’Bölgesel konulara bölgesel çözümler bulmamız önem taşımakta, zira dışarıdan verilen reçeteler bizim derdimize çare olmayacaktır’’ dedi.

Asef, ABD’nin Afganistan’a daha çok asker göndermesi kararı ile ilgili, ‘’ABD’nin yeni stratejisinin ilamı sonrası Afganistan ve Güney Asya bölgesi ile birçok soru işareti oluşmuştur’’ dedi.

Asef, ‘’Pakistan, Afganistan’da çözüm yolunun askeri olmayacağını inanmaktadır. Bu sorunlar bize göre sadece siyasi yöntemlerle çözülebilir. Siyasi yöntemlerle çözümlerin daha kalıcı olduğu tecrübe ile sabittir fakat askeri çözüm yolları kırılgan ve kalıcı değildir’’ dedi.

Asef, Afganistan’da oluşacak barışın tüm bölgeye etki edeceğini ifade ederek ülkesinin onlarca yıldır Afganistan’da istikrar peşinde olduğunu söyledi.

Geçen günlerdeki çin ziyaretine değinen Asef, o ülke yetkilileri ile de Afganistan’daki barış hakkında görüştüğünü ve yarın da Ankara’da bu yönde temasları olacağını belirtti.

Pakistan heyeti Tahran’da İran dışişleri bakanı Muhammmed Cevad Zarif ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşecektir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.