Pakistan Dışişleri Bakanı’nın Tahran ziyareti

  • 26 Aralık 2018
  • 1.550 kez görüntülendi.
Pakistan Dışişleri Bakanı’nın Tahran ziyareti

Pakistan Dışişleri bakanı ” Mahdum Şah Mahmut Kureyşi” bölgedeki 2. Bölge turu ziyareti kapsamında Pazartesi akşamı Tahran’da mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif ile bir araya gelerek en önemli ikili, bölgesel ve uluslararası konular hakkında görüş teatisinde bulundu.

Pakistan Dışişleri bakanı Tahran’dan önceye Kabil’de Afgan yetkililer ile bir araya geldi. Şah Mahmut Kureyşi bölge ziyaretini Çin ve Rusya ile sürdürecek.
İran İslam Cumhuriyeti her zaman bölgesel ve en başta komşular ile işbirliğini güçlendirilmeye özel önem vermiştir. Bu çerçevede Pakistan ile ilişkileri güçlendirmek, İran için öncelik taşıyor. Bu bağlamda İran İslam Cumhuriyeti’nin siyaseti, İslamabad ile siyasi, ekonomik ve kültürel işbirliğini geliştirmeye dayalı olduğu, bilinen bir gerçektir. Söz konusu işbirlikleri daha fazla yakınsamaya ve bölge çapında güvenlik işbirliği ortamını oluşturmaya sebep olabilir. Bölgedeki güvensizlikler ve ayrıca terörist grupların eylemlerinin artması ise söz konusu işbirliğini kaçınılmaz kılıyor.
İran İslam Cumhuriyeti konunun önemini idrak ederek bölgesel çıkarlar çerçevesinde ilkeli siyasetlerle terörist grupların mahiyetini aydınlatmaya çalışarak teröristler ile mücadelenin yanısıra diğer hükümetleri de terörist gruplara karşı kesin ve etkin mücadeleye teşvik etmiştir.
İran, komşu Pakistan ile 900 kilometreden fazla ortak sınırı vardır. Fakat maalesef İran sınır bölgeleri şimdiye kadar defalarca terörist ve silahlı şer grupları saldırısına ve tacizine uğramıştır, hatta bazı İran sınır güvenlik güçleri teröristler tarafından Pakistan topraklarına kaçırılmış veya şehit edilmiştir. Geçtiğimiz Ekim ayında İran’ın güney doğu bölgesinin sıfır sınır noktası Mircave’de İran sınır güvenlik güçlerinden bazıları, inkılap düşmanı terörist gruplarca kaçırılarak Pakistan topraklarına götürüldüler.
Son yıllarda benzer terör saldırılarının tekrarlanması İran ve Pakistan’ın bölge güvenliği konusunda daha fazla işbirliği yapmasını kaçınılmaz hale getiriyor. İran yetkilileri Pakistan güvenlik ve sınır yetkilileri ile düzenledikleri çeşitli oturumlarda, Pakistan topraklarından İran’a karşı terör hareketleri ve saldırılarının engellenmesi için etkin girişimlerin gerçekleşmesi zaruretini vurgulamışlardır.
Batı Asya bölgesindeki istikrarsızlık tekfirci terörizmin baş göstermesine sebep oldu. Bu akımın İran ve Pakistan’ın da aralarında bulunduğu tüm ülkelerin güvenliğini tehlikeye atabileceği gerçeğinde hiç şüphe yoktur. Bu durumda iki ülkenin güvenlik ve istihbarat işbirlikleri, her iki ülkede terörist saldırılarından doğacak olan tehlikeleri azaltmakta etkili olmanın yanı sıra bölge güvenliğini de olumlu yönde etkileyecektir.
İslamabad siyasi araştırma Kurumu yöneticisi Profesör Seccad Buhari, bölgede güvenlik durumunun hassas olmasına işaretle, “İki komşu ülkenin ancak karşılıklı işbirliğini derinleştirmekle terörist grupları yenmenin yanı sıra bölgeye güvenliği tekrar geri getirebileceklerini” belirtti.
Bölge durumunun gösterdiği gibi, mevcut olan ortak tehditler dikkate alındığında İran ve komşu ülkeleri arasında yüksek seviyede güvenlik İşbirliği ve koordinasyonun yapılması zaruri bir konuya dönüşmüştür. Bu yüzden özellikle Pakistan ve İran sınırlarında güvenliğin güçlendirilmesi konusu, Pakistan yetkilileri tarafından ciddiye alınması bekleniyor.
Pakistan Dışişleri Bakanı Mahdum Şah Mahmut Kureyşi’nin Tahran görüşmeleri ve bu bağlamda Afganistan, Çin ve Rusya ziyaretlerinde, ortak konular ve tabii ki en başında da bölge güvenliği meselesinin ele alınması için bir fırsat sayılıyor./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.