Refah sınır kapısı 85 gün aradan sonra tekrar açıldı

  • 10 Mayıs 2016
  • 759 kez görüntülendi.
Refah sınır kapısı 85 gün aradan sonra tekrar açıldı

Filistin içişleri bakanlığı, Gazze’nin tek geçiş yolu konumunda bulunan Refah sınır kapısının 85 gün aradan sonra tekrar açıldığını bildirdi.

Gazze’de Filistin içişleri bakanlığı sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, Gazze ile arasındaki Refah Sınır Kapısı’nı insani geçişler için çarşamba ve perşembe günleri açık tutacağı bildirildi.

Gazze’deki Filistin İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İyad el-Bizm, yayımladığı yazılı açıklamada, Mısır tarafının, Refah kapısını insani durumlar için çarşamba ve perşembe günleri açık tutacağına dair bilgi gönderdiğini kaydetti.

Açıklamada, Gazze ile Mısır arasındaki kapının, 85 günden bu yana kapalı olduğuna dikkat çekildi.

Mısır yönetiminden ise konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Mısır yönetimi, 3 Temmuz 2013’teki askeri darbeden bu yana Gazze ile arasındaki Refah Sınır Kapısı’nı neredeyse tamamen kapalı tutuyor. Darbenin ardından kapatılan kapı, yılda yalnızca birkaç kez kısa süreliğine açılıyor. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, daha önce yaptığı açıklamada, Ramallah yönetiminin Gazze Şeridi’ne dönmesi ve Refah sınırını kontrol etmesi halinde sınır kapısını sürekli açacaklarını belirtmişti.

Gazze’de giriş çıkışların yapıldığı 7 sınır kapısından Refah hariç 6’sı, İsrail’in kontrolünde bulunuyor. Bu kapılardan ticari amaçla kullanılan 4’ü Hamas’ın 2006 yılında seçimleri kazanarak görevi devralmasının ardından Haziran 2007’de İsrail tarafından kapatılmıştı. Diğer kapılardan Beyt Hanun yabancı pasaport taşıyanlar, hasta ve iş adamlarının Batı Şeria’ya geçişi, Kerm Ebu Salim ise bazı ticari ürünlerin geçişi için kullanılıyor. Kerm Ebu Salim Kapısı da çeşitli gerekçelerle sık sık kapatılıyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.