Riyad Hükümetine Yönelik Uluslararası Tepkiler Sürüyor

  • 13 Ekim 2018
  • 1.690 kez görüntülendi.
Riyad Hükümetine Yönelik Uluslararası Tepkiler Sürüyor

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, gazeteci Cemal Kaşıkçı olayının aydınlatılması için Türkiye ve Suudi Arabistan arasında ortak çalışma grubu kurulmasının kararlaştırıldığını açıklaması üzerine, bugün Suudi Arabistan’dan bir heyetin Ankara’ya geldiği bildirildi.

ABD Başkanı Donald Trump ise, kayıp Suudi gazeteci Kaşıkçı bulunana kadar “Suudi Arabistan’a askeri yardımların kesilmesi” çağrılarına “Böyle bir adım bizi yaralar” yanıtını verdi.

ABD’de bazı senatörlerin Kaşıkçı’nın başına ne geldiği belli olana kadar Suudi Arabistan’a askeri yardımların kesilmesi yönündeki çağrılarının kendisine sorulması üzerine Trump, “Böyle bir adım bizi yaralar ama bu olay Hiç hoşumuza gitmiyor hem de hiç” diye konuştu.

Öte yandan, Washington Post Gazetesi, Türkiye’nin, elinde Cemal Kaşıkçı’nın konsolosluk binası içerisinde öldürüldüğüne dair ses ve görüntü kayıtlarının olduğunu ABD’ye bildirdiğini yazdı.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, Trump’tan, Kaşıkçı’nın akıbeti hakkında “Küresel Magnitsky İnsan Hakları Sorumluluk Yasası” kapsamında soruşturma açması talebinde bulunmuştu.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times’ın ardından, Huffington Post ve Los Angeles Times da Prens Muhammed himayesinde 23-25 Ekim’de Riyad’da düzenlenecek konferanstan sponsorluğunu çektiğini duyurdu.

Ayrıca, ABD’li firmalar, son dönemde Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın akıbeti konusunda eleştirilerin hedefi olan Suudi Arabistan’ın girişimlerinden sponsorluklarını ve desteklerini çekiyor.

Amerika’nın önde gelen gazeteleri arasında olan New York Times’ın (NYT) ardından diğer başka firmalar da Kaşıkçı’nın akıbeti konusunda eleştirilerin hedefi olan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın himayesinde 23-25 Ekim’de Riyad’da düzenlenecek konferanstan medya sponsorluğunu çektiğini duyurdu.

ABD’nin diğer önemli basın organlarından Huffington Post’un kurucusu olan ve Future Investment Initiative’in danışma kurulunda bulunan Arianna Huffington adına açıklama yapan bir yetkili, Huffington’ın konferansa katılmayacağını belirtti.

Los Angeles Times’in sahibi Patrick Soon-Shiong’in de konuşmacı olarak yer alacağı konferansa katılmayacağı belirtildi.

Avrupa Komisyonu’nun eski Başkan Yardımcısı Neelie Kroes de dün, Kaşıkçı’nın akıbeti hakkında daha fazla bilgi ortaya çıkana kadar NEOM’un yönetim kurulandaki rolünü askıya aldığını belirtti.

Ayrıca kent inovasyon şirketi olan Sidewalk Labs’ın kurucusu Dan Doctoroff da NEOM üzerinde çalışmayacaklarını açıkladı.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın da yazarları arasında bulunduğu Washington Post gazetesi, ABD istihbaratının yaptığı bir dinlemede, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın, Kaşıkçı’nın bazı vaatlerle Suudi Arabistan’a dönmesinin sağlanması, daha sonra da tutuklanmasını emrettiğini ileri sürmüştü.

ABD’li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham da, Kaşıkçı olayıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsolosluğunda öldürüldüğü ispatlanırsa Muhammed Bin

Selman ülkesinin uluslararası gücünü yıkmış olur. Gün geçtikçe Kaşıkçı’nın konsoloslukta öldürüldüğüne olan inancımız artıyor. Tüm işaretler Suudi hükümetinin işlenen suçta parmağı olduğunu gösteriyor. Kaşıkçı’ya yapılanlar suçtur ve tüm uluslararası normların ihlalidir. Suudi ile olan stratejik ilişkilerimiz. Hiçbir devlete beyaz çek verilip isteğini yapması beklenemez. Riyad hükümetine yönelik yaptırım ve yalnızlaştırma gibi seçenekler düşünülebilir” diye konuştu.

Foreign Policy dergisi ise, Kaşıkçı olayının ardından Muhammed Bin Selman’ı dengelenme durumunun söz konusu olduğunu, Bin Selman’ın veliaht prenslik tahtından indirilmesinin de şaşırılacak bir durum olmayacağını yazdı.

The Guardian, Kaşıkçı hadisesinin ardından Trump’ın nasıl bir tavır izleyeceği ile ilgili yayınladığı yazıda, Türkiye’nin Kaşıkçı’nın öldürüldüğüne dair kesin deliller sunmaması durumunda Batı ülkelerinin Riyad ile ilişkilerini sürdürmeye devam edeceğini belirtildi.

Bunun yanı sıra ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi Halid Bin Selman’ın Kaşıkçı olayıyla ilgili bilgi edinip Washington’a geri dönmek üzere ülkesine gittiğini kaydedildi.

İsveç Eski Başbakanı Carl Bildt ise, sosyal medya hesabından Al Arabiya’nın Kaşıkçı olayıyla ilgili bir haberini alıntılayarak, haberle alay etti. Bildt, 15 kişilik infaz timini kastederek “Suudi turistlerin” İstanbul’un tüm manzarasını kaçırıp Suudi konsolosluğunda birkaç saat kaldıktan sonra özel jetleriyle geri dönmeleri üzücü” ifadelerini kullandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.