Ruhani: 18 Aralık, ‘Dünya Şiddete Hayır Günü’ Olarak Adlandırılsın

  • 09 Aralık 2014
  • 1.185 kez görüntülendi.
Ruhani: 18 Aralık, ‘Dünya Şiddete Hayır Günü’ Olarak Adlandırılsın
İran Cumhurbaşkanı, 18 Aralık gününün, Dünya Şiddete Hayır günü olarak adlandırılmasını önerdi.
Habere göre bu sabahtan itibaren Tahran’da düzenlenen Uluslararası Dünya, Aşırıcılık ve Şiddete Karşı Konferansı’nın açılış konuşmasını yapan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, geçtiğimiz yıl BM genel kurul toplantısında oy birliği ile onaylanan şiddet ve aşırıcılık ile mücadele projesine dikkat çekerek, “Dünya ülkelerinin bu projeye verdikleri onay, dünyada gelişen şiddet konusunun önemini gözler önüne seriyor. 25 Eylül 2013 tarihinde düzenlenen 68.BM Genel Kurul Toplantısında, aşırıcılık ve şiddeten arınmış bir dünya fikrini önerdik ve bu fikir, aynı oturumda onaylandı. Oturumda yaptığım konuşmada, bölge ve dünyada yaşanan endişeler ve umutlara dikkat çekmeye çalışmıştım” dedi.

Ruhani konuşmasının devamında “Bugün yaşadığımız umutlara dayanarak, yaşanılan korkular ve endişelerin üstesinden gelmek için Tahran’da bir araya geldik. Küresel sistemdeki politik ve ekonomik işbirlikleri, şiddet ve aşırıcılığın gücünü azaltmıştır. Ama malesef Orta Doğu gibi dünyanın bazı bölgelerinde, bu sorun hala devam etmektedir ve her gün içerisinde onlarca masum insanın ölmesi ile sonuçlanmaktadır.  Barış destekçisi tüm ülkeler ve hareketlerin, şiddet ve aşırıcılık ile mücadele konusundaki kararlııklarını hat safaya çıkarmaları gerekiyor. Bu konu için de şiddet oluşumundaki etkenleri tanımamız konusunda ortak bir görüşe varmamız büyük önem taşıyor” dedi.

Araştırma merkezleri ve basın kururluşlarının aşırıcılık ve şiddet hakkında ortak görüş kazandıkları kadar, başarılı politikalar üretilebileceğini belirten İran Cumhurbaşkanı, “Günümüz dünyasında savaş ve çatışma, yüksek bedeller ve milletlerin ekonomik ve politik çöküşlerinden başka hiçbir anlam taşımamaktadır. Yıllar boyunca birbirleri ile savaşan Avrupa ülkeleri, kendi aralarındaki ekonomik işbirliklerini geliştirmiş ve kendi bölgeleri için, barış ve güvenlik gibi büyük kazançlar sağlamışlardır. Asya ve Latin Amerika ülkelerinin de bölgesel ve ekonomik işbirlikleri ile, etkili politik ve ekonomik birlikler kurmayı başardıklarını görüyoruz. Ben de tüm Orta Doğu ükelerinden, görüş paylaşımı, birlik kurmak ve mantıklı politikalar ile güvenli ve barış içerisinde bir Orta Doğu gelişmesi için çalışmalar yapmalarını istiyorum. Bölgedeki ülke devletleri, güvenlik ve şiddet ile mücadele konusunda herkesten daha çok kararlılardır. Bu neden ile de sadece kendi çıkarları peşinde olan bölge dışındaki ülkelerin, Orta Doğu halkı için karar almalarına hiç gerek yoktur” dedi.

Ruhani konuşmasının devamında “Şiddetten arınmış bir dünya, devletlerin işbirliği ve politik görüşmeler yapmaları durumunda gerçekleşebilir. Bölge ülkeleri birbirleri ile anlaşabilirler ise, IŞİD gibi İslam karşıtı hareketleri kısa bir süre içerisinde yok edebilir ve böylesi hareketlerden zarar gören binlerce kadın, erkek ve çocuğu özgürlüğe kavuşturabilirler. Böyle bir durumda da hiçbir yabancı gücün bölgeye girmesine ihtiyaç duyulmayacaktır. Terör örgütlerinin insanları öldürmek, kutsal binaları yıkmak ve kadın ticareti gibi dehşet verici işleri din adı altında gerçekleştirdikleri, çok acı bir gerçektir. Yanlış düşünceler, şiddet ile sonuçlanan yollardan birisidir. Ülkelerin gelişmemesi, işsizlik, yoksulluk, yaşam imkanlarının kısıtlı olması ve değerli bir geleceğe ulaşmaya umutlu olmamaları, şiddetin gelişmesi için önemli temeller kuruyor” dedi.

Günümüzde bazı etkenlerin, dünyadaki şiddeti tetikleyen etkenler olduğunu belirten Ruhani, “Orta Doğu ve dünyanın yarısı, bu sorun ile yüzleşmektedir kendini üstün görmek, adaletsizlik ve zulüm, tüm dünyadaki şiddetin daha da gelişmesine neden oluyor. Dünyadaki bazı etkenler, bu adaletsizliği tetikliyor. Halklarının haklarını kabul etmeyen gaddar yönetimler, fakirliğin gelişmesi  ve toplumun gerçek gücünü kaytbetmesine neden oluyor. İdari sistemlerde yaşanan usulsüzlük, ülke kaynaklarının yanlış bir yolda harcanmasına neden oluyor. Şiddet ve aşırıcılık ile mücadele etmek için, dünyanın önemli kararlar alması gerekiyor” dedi.

İran Cumhurbaşkanı, aşırıcılık ve şiddet ile mücadele için yapılması gereken çalışmalar hakkında ise “Bu bölgedeki terör örgütlerinin oluşumu ve kurumsallaşmasına neden olan ülkeler, bu örgütler ile olan ilişkilerini kesmeli ve bu örgütlere verdikleri direkt veya dolaylı finansal desteklere son vermelilerdir. Halklar ve devletlerin, aradaki sorunların kaldırılması için daha fazla diyalog kurmaları, aşırıcılık ve şiddet ile mücadeledeki en etkili yöntemlerdir. Irak ve Suriye, büyük derecede can ve mal kayıpları yaşamışlardır. Bu kayıplara neden olan ülkeler, Irak ve Suriye’nin gördükleri zararları karşılamalılardır” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.