Ruhani: AB’nin KOEP’e desteği umut vericidir

  • 20 Eylül 2017
  • 1.152 kez görüntülendi.
Ruhani: AB’nin KOEP’e desteği umut vericidir

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Avrupa Birliğinin Kapsamlı Ortak Eylem Planına (KOEP) verdiği desteğin umut verici olduğunu söyledi.

İRNA’nın verdiği habere göre BM Genel Kurul oturumu için New York’ta bulunan Ruhani, Norveç Başbakanı Bayan Erna Solberg ile yaptığı görüşmede KOEP’in İran ve AB ülkeleri ilişkilerinin geliştirmesi için iyi fırsat yarattığını söyledi.

KOEP’in dünyanın yararına olduğunu ifade eden Ruhani, ‘’KOEP bize uluslararası sorunların müzakere ile ‘’ dedi.

Bazı Avrupa ülkelerinin İran enerji sektöründe faaliyetlerine değinen Ruhani, ‘’İran gelecek 5 yıl zarfında enerji sektörü için 200 milyar dolarlık proje hazırlamıştır, bu alanda Norveç firmalarını da kabul etmeye hazırız’’ dedi.

Ruhani iki ülke arasında bankacılık ilişkilerinin gelişmesini istedi.

Terörizmin bölgedeki sorunların birçoğunu kökeni olduğunu ifade eden Ruhani, ‘’Terörizm genel bir sorundur ve onunla mücadele uluslararası azim gerektirir. Bugün teröristler Irak ve Suriye’de zayıflamışlardır, o ülkelerde terörizmle mücadelenin yanında seçimlerin yapılmasına da zemin hazırlamalıyız’’ dedi.

Irak Kürt bölgesindeki referandum konusuna değinen Ruhani, bu konunun uzun süreli çatışma zemini yaratabileceğini ve kimsenin bundan yararlanamayacağını söyledi.

Bayan Solberg de ülkesinin KOEP’e bağlı olduğunu belirtti ve Norveç’in İran’daki yatırım fırsatlarına iştirak etmek istediğini söyledi.

Norveç başbakanı ayrıca Oslo’nun KOEP’e bağlı kaldığını bildirdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.