Ruhani, Azerbaycan, Türkmenistan, Afganistan cumhurbaşkanları ve Katar Emiri görüştü

  • 05 Temmuz 2016
  • 757 kez görüntülendi.
Ruhani, Azerbaycan, Türkmenistan, Afganistan cumhurbaşkanları ve Katar Emiri görüştü

İslami İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Tahran’ın Bakü, Aşkabat, Kabil ve Duha ile siyasi, iktisadi ve kültürel alanlar başta olmak üzere her zeminde ortak işbirliğini geliştirmeye hazır olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Ruhani, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşknaı İlham Aliyev ile yaptığı telefon görüşmesinde, mübarek Ramazan Bayram’ını kutlayarak, iki ülke hükümetinin güçlü iradesi ve iki halkın birbirine yönelik ilgisinin Tahran-Bakü ilişkilerinin geliştirilmesi için sağlam temeller oluşturduğunu belirtti.

Görüşmede Aliyev de Ramazan Bayram’ını kutlayarak, Bakü’nün Tahran ile her alanda ilişkilerini geliştirmek için kararlı olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Ruhani, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdi Muhammedov ile de telefonla yaptığı görüşmede, iki ülke halklarının çıkarları çerçevesinde ikili ticaret hacmini 10 yılda 60 milyar dolara çıkarmaya kararlı olduğunu belirtti.

Ruhani ve Berdi Muhammedov bu görüşmede Ramazan Bayramını birbirine kutladı.

İran Cumhurbaşkanı, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile de yaptığı telefon görüşmede mübarek Ramazan Bayramı’nı Afganistan halkı ve hükümetine kutladı.

İki cumhurbaşkanı iki ülkenin terörizmle mücadele başta olmak üzere muhtelif alanlarda işbirliğine vurgu yaptı.

Eşref Gani de karşılıklı olarak Ramazan Bayramı’nı İran halkı ve hükümetine kutladı.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani bugün ayrıca Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamed Al-i Sani ile de telefonla görüşerek, mübarek Ramazan Bayram’ını Katar halkı ve hükümetine kutladı, ikili ilişkilerin, bölgesel ve uluslararası alanlarda geliştirilmesini sıcak karşıladı.

Ruhani, İslam ülkelerinin kardeşçe işbirliğiyle sorunların siyasi çözümüne vurgu yaptı.

Görüşmede Katar Emiri de, Ramazan Bayram’ını İran halkı ve hükümetine kutlayarak, iki ülke ve bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin iki ülke halkının çıkarı ve bölgede barış ve dostluk sürecinin yararına olacağını belirtti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.