Ruhani: Bilim öğrenmenin sınırı yoktur…

  • 23 Şubat 2015
  • 998 kez görüntülendi.
Ruhani: Bilim öğrenmenin sınırı yoktur…

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bilim öğrenmenin bir sınırı olmadığını ve bilim elde etmenin insan haklarından biri olduğunu söyledi.

Tahran’da düzenlenen Bağlantısızlar Hareketi Bilim ve Teknoloji Bakanları toplantısında konuşan Ruhani, toplantının önemli değer taşıdığını belirterek, ‘’Bilim ortak insanlık mirasıdır, bilimin ilerlemesine sınır tanınmaz ve bilimin yayılması da siyasi coğrafiyalardan bağımsızdır’’ diye konuştu.
Bilim ve teknoloji’nin barış ve istikrara katkı sağladığını ifade eden Ruhani, ‘’Bağlantısızlar hareketi üyesi ülkeler arasındaki bilimsel işbirliğinin artması bu hareketin barış beraberlik ve kardeşlik gayelerine yardım sağlayabilir’’ dedi.
İran halkının son 12 yılda sadece modern nükleer barışçıl teknoloji elde etmek istediği için en şiddetli baskılara maruz kaldığını ifade eden Ruhani, ‘’Ambargoları uygulayanlar ve İran nükleer meselesini bir güvenlik meselesine dönüştürenler İran halkı ve devletinin barışçıl niyetinden haberdarlar’’ dedi.
Ruhani, ‘’Bugün dünya’da kimse İran nükleer programının barışçıl olmadığını iddia edemez, fakat mantıksız baskılar hala devam etmekte ve bunun sebebi bilim ve teknoloji kulübü üyelerinin başkalarını bu kulübe girmesini engellemektedir’’ diye konuştu.
Ruhani, İran’ın 4.5 milyon üniversite öğrencisine sahip olduğunu ve bunların 2.2 milyon’unun kızlardan oluştuğunu belirterek, insan kaynakları bakımından ilerlemiş ülkeler arasında yer aldığını belirtti.
İran Cumhurbaşkanı yayınlanan bilimsel makale, yapılan uydu, süper bilgisayar, nano teknoloji, ilaç sanayindeki ilerleme ve nükleer teknoloji konusundaki başarılarından dolayı, İran’ın bilim alanında dünya’da 16. Sırada yer aldığını belirtti.
3 gün sürecek toplantıya Bağlantısızlar Hareketi üye ülkelerinden 30 ülke bakan düzeyinde, 58 ülke daha alt düzeylerde katılmaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.