Ruhani: Filistinli gruplar ve İslam dünyası, ABD ve Siyonizmin şom planına karşı durmalılar

  • 12 Aralık 2017
  • 1.051 kez görüntülendi.
Ruhani: Filistinli gruplar ve İslam dünyası, ABD ve Siyonizmin şom planına karşı durmalılar

İslami İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Amerikan başkanı Trump’ın, Kudüs’ü terör rejimi İsrail’in başkenti olarak resmiyette tanıma girişimini Filistin ve İslam dünyası aleyhinde bir proje olarak niteleyerek, bütün müslümanlar ve İslam dünyasının bu şom plan karşısında direnmeleri gerektiğini söyledi.

Ruhani ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde ABD’nin Kudüs kararı ele alındı.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye arasında dün akşam saatlerinde bir telefon görüşmesi gerçekleşti.

Ruhani bu görüşmede, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararına işaret ederek, “Hiç şüphesiz ki Filistin halkı ve İslam ümmeti birlik ve beraberlikle ABD-İsrail planlarını suya düşürecektir” dedi.

ABD’nin Kudüs’ü kararını İran’ın şiddetle kınadığını belirten İran Cumhurbaşkanı Ruhani, “Bu yanlış adım ABD ve Siyonist rejimin gerçek yüzünün dünya halkı arasında iyice ortaya çıkmasına neden oldu. Dünya ülkeleri de onların hiçbir zaman Filistin milletine bir hak tanımak istemedikleri farkına vardı” ifadelerini kullandı.

ABD’nin planları karşısında Filistin halkı dahil bütün Müslümanların gösterdiği direnişin büyük bir sınav olduğunu ifade eden Ruhani, “Böylesi durumda tüm Filistinli hareketler ilk adımda birlik ve beraberlik içerisinde olarak ABD ve Siyonist Rejim’e sert yanıt vermelidir. İkinci adımda ise İslam dünyasının ortak bir sesle bu plana karşı çıkması gerekiyor” açıklamasında bulundu.

İran Cumhurbaşkanı, “13 Aralık’ta Türkiye’de Kudüs için gerçekleşmesi beklenen İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde İslam ülkeleri liderleri itiraz seslerini yükselterek, ABD’nin Kudüs kararına karşı olduklarını dünyaya duyuracaklar” diye konuştu.

Görüşmede İsmail Heniyye de, İran’ın Filistin halkı ve Kudüs’e yönelik desteğini içeren tutumuna takdir ederek, , ”Filistin halkı açısından, İran Filistin milleti ülkelerinin gerçekleşmesinde her zaman destekçi olmuştur ve güçlü bir sütundur” dedi.

İsmail Heniyye, ABD başkanı Trump’ın Kudüs’le ilgili şom kararını  İslam ümmetine karşı açık bir tecavüz olarak nitelerken, ”Filistin milletinin  direnerek bu şom planın uygulanmasına izin vermeyeceğini çünkü Kudüs’ün Filistin ve İslam dünyasına ait olduğunu” söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.