Ruhani: Hepimiz bölge ve dünya’da barış ve istikrar peşinde olmalıyız

  • 17 Eylül 2016
  • 842 kez görüntülendi.
Ruhani: Hepimiz bölge ve dünya’da barış ve istikrar peşinde olmalıyız

Venezuella’da düzenlenecek olan Bağlantısızlar Hareketi Liderler zirvesine katılmak için o ülkeye hareket etmeden açıklamada bulunan Ruhani, Venezuella sonrası New York’ta BM Genel Kuruluna katılacağını ve buradaki konuşmasında İran’ın bölge ve dünya ile ilgili konularda görüşlerini açıklayacağını söyledi.

Bağlantısızlar hareketinin 120 üyesi olduğunu ifade eden Ruhani, ‘’Bağlantısızlar Hareketinin gündemi barış, birlik ve ülkelerin milli egemenlidir. Bizim için barış ve ülkelerin içişlerine karışmamak ve milli egemenliklerini saygı ve dünya meseleleri konusunda istişareler önem taşımaktadır’’ dedi.

Venezuella’da 4 yıllık İran’ın Bağlantısızlar Hareketi Başkanlığının Venezuella’ya devredeceğini ifade eden Ruhani, bu ziyaret sırasında Venezuella yetkilileri ve bazı katılımcı ülke liderleri ile de görüşmelerde bulunacağını ifade etti.

Venezuella sonrası Küba’yı ziyaret edeceğini belirten Ruhani, Küba’nin Latin Amerika’daki dengelerde etkili ülke olduğunu ve ziyarette ikili ve bölgesel konularda görüşme fırsatı olacağını söyledi.

Dün başlayan Bağlantısızlar Hareketi Dışişleri Bakanları toplantısı iki gün sürecek ve daha sonra iki günlük Liderler zirvesi başlayacaktır.

İran 2012-2016 yılları arasında Bağlantısızlar Dönem Başkanlığını yürüttü.

Bağlantısızlar Hareketi, kendilerini hiçbir güç bloğuna dahil veya hariç olarak addetmeyen 100 üzerinde ülkenin bir araya gelerek oluşturdukları bir uluslararası oluşumdur. Soğuk Savaş döneminde Batı İttifakı ve Doğu Bloğu’nun yanı sıra üçüncü bir blok olmuştur.

1979 I. Havana Bildirisi’ne göre birliğin amacı, “üye ülkelerin milli bağımsızlığını, egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve güvenliğini, sömürgecilikten, yayılmacılıktan, ırkçılıktan ve her türlü dış baskı, istila, işgal ve dış müdahaleden” korumaktır.

Üye ülkeler dünya nüfusunun %55’ini, BM üyelerinin 2/3’ünü oluşturur. 2015 yılı itibariyle harekete 120 üye ve 20 gözlemci ülke vardır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.