Ruhani: İran Japonya ile ilişkilerin gelişmesini memnuniyetle karşılar

  • 13 Haziran 2019
  • 3.579 kez görüntülendi.
Ruhani: İran Japonya ile ilişkilerin gelişmesini memnuniyetle karşılar

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Japonya’nın İran’ın güney bölgelerindeki yatırım yapma isteğinin ilişkilerin gelişmesinin garantisi olduğunu söyledi.

Tahran’da temaslarda bulunan Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile ortak basın toplantısı düzenleyen Ruhani, iki ülke ilişkilerinin eskiye dayandığını ve bu sene iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerinin doksanıncı yılı olduğunu söyledi.

Geçmiş yıllarda Abe ile yapıcı görüşmeleri olduğunu ifade eden Ruhani, bu görüşmenin taraflar arasındaki 8. görüşme olduğunu ve Japonya’nın İran ile siyasi, ekonomik, bölgesel ve uluslararası ilişkilerini geliştirme isteğinin memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Abe ile özel ve heyetler arası görüşmelerde Çabehar ve Mekran sahillerinde Japonya’nın yatırımı dahil çeşitli konuları görüştüklerini ifade eden Ruhani, iki ülke arasındaki ilişkilerin tarihi olduğunu ve İran’ın Japonya hükümeti ilişkilerinin gelişmesi yönündeki azmini memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Abe ile görüşmede ikili konuların yanında güvenlik ve bölgenin gerginlikten arınması için de konuştuklarını ifade eden Ruhani, iki ülkenin istikrar ve güvenliğe verdikleri önemin sevindirici olduğunu söyledi.

İran’ın hiç bir ülke ile savaşı başlatan taraf olmayacağını ifade eden Ruhani, buna karşın İran’ın her hangi bir saldırgana sert karşılık  vereceğini söyledi.

Japonya Başbakanının bölgesel konularda dikkate değer iyimserliği olduğunu ifade eden Ruhani, Japonya’nın Kapsamlı Ortak eylem Planına (KOEP) ve bu anlaşmanın bölge ve dünya için önemini algılamasından memnun olduklarını söyledi.

İran’ın KOEP’in devamını istediğini ifade eden Ruhani, Tahran’ın gelecek uygulamaların da KOEP çerçevesinde olacağını söyledi.

İran’ın Japonya ile barışçıl nükleer teknoloji konusunda işbirliği yapmak istediğini ifade eden Ruhani, ‘’Bölgedeki mevcut gerginlikleri temelinde Amerika’nın İran halkı aleyhindeki ekonomik savaşıdır ve bu savaş durduğu anda bölge ve dünya’da olumlu gelişmeye şahit olacağız. ‘’ dedi.

Ruhani, bu ziyaretin iki ülke ilişkilerinin gelişmesi ve bölgedeki olumlu gelişmelerin başlangıcı olmasını temenni ederken, Abe ile görüşmesinde göçmenler, uyuşturucu ve terörizmle mücadele, Suriye’nin yeniden imarına yardım ve Yemen Krizinin çözümü konularında görüştüklerini söyledi.

Japonya başbakanı Abe de, İran ve Japonya arasında ilişkilerin tarihi ve köklü olduğunu belirterek, bölgede gerginliğin azaltılmasından yana olduklarını ve İran’a  ziyaretinin de bu doğrultuda gerçekleştiğini söyledi.

İslam dininin barış ve muhabbet dini olduğuna dikkat çeken Japonya başbakanı İran’ın nükleer ve kitle imha silahlarına karşı olduğunu, İslam inkılabı rehberinin bu silahların haram olduğuna dair verdiği fetvadan dolayı İslam inkılabı rehberine büyük saygı duyduğunu belirtti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.