Ruhani: İran, Pakistan’la askeri işbirliğinin geliştirilmesini destekliyor

  • 07 Kasım 2017
  • 1.384 kez görüntülendi.
Ruhani: İran, Pakistan’la askeri işbirliğinin geliştirilmesini destekliyor

Üst düzey bir askeri heyetin başkanlığında Tahran’a gelen Pakistan Genelkurmay Başkanı Kamer Cavid Bajva, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya geldi.

Pakistan ile askeri ve savunma alanında işbirliğinin geliştirilmesine vurgu yapan Ruhani, İran’ın bölgedeki bütün devletler özellikle Pakistan ile dostane ve sağlam ilişkiler kurmak istediğine dikkati çekti.

Tahran ve İslamabad’ın iradesinin askeri işbirliğinin geliştirilmesinden yana olduğunu belirten Ruhani, “Askeri sektörde yakın işbirliğinin artmasıyla birlikte iki ülke arasında tecrübelerin paylaşımı, askeri eğitim faaliyetleri ve ortak askeri tatbikatların yapılması büyük önem taşıyor” ifadelerinde bulundu.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, terörizm başta olmak üzere mezhepsel ve etnik farklılıkların İslam dünyasının başlıca sorunu olduğunu kaydederek, bölgedeki bu sorunların bazı uluslararası güçler tarafından oluşturulup alevlendirildiğini söyledi.

Bu bağlamda İslami İran cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “Yabancı güçler, Müslümanların birlik ve kardeşliği ile ilgilenmiyor; çünkü birlik ve beraberlik güçlendiği takdirde Müslümanlar başkalarının müdahalesi olmadan kendi sorunlarını çözebilirler” değerlendirmesini yaptı.

“İran ve Pakistan yakın işbirliği aracılığıyla Müslüman devletleri arasında birlik sağlayabilir” ifadesini kullanan Ruhani, şunları kaydetti: ”Amacımız Müslüman ülkeler arasındaki ilişkileri güçlendirmektir. Şüphesiz ki, Müslümanlar sorunlar ve ihtilaflarını diyalog yoluyla çözebilirler.”

Ruhani sözlerinin bir kısmında da iki ülke arasındaki sınırların güvenliğinin sağlanmasına işaret ederken bölgede tırmanan  terörizm olgusuna ilişkin de, “İran’ın Irak ve Suriye’deki varlığı bu hükümetlerin daveti doğrultusunda gerçekleşmiştir. Halihazırda bunun bölge ve söz konusu iki ülkeye bıraktığı olumlu etkilerine tanıklık ediyoruz. Fakat burada büyük bir soru işareti var, Yemen’e karşı saldırıp sivillerin katledilmesinin amacı nedir?” açıklamalarında bulundu.

Pakistan Genelkurmay Başkanı da bu görüşmede, ülkesinin İran’la askeri alanında karşılıklı ilişkilerini geliştirmek istediğini dile getirirken bazı İslam ülkeleri arasında  ihtilafların müzakere yoluyla halledilmesi gerektiğini ve bu ihtilafların dış güçlerin bölgede İslam ülkelerine silah satışını alevlendirmemesi gerektiğini söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. mümin dedi ki:

    Pakistan ordusu da güçlü ha. Facebook kullanırken birçok farklı ülkeden istek gelmişti Pakistan da vardı birkaç asker filan yani silahlı. Askeri üniforma. En çok istek Hindistan, sonra Afrika, Avrupa, abd vs hatırlamadım şimdi lakin Afgan Pakistan sorunu çözülse daha iyi olabilir.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.