Ruhani, İran-Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesine vurgu yaptı

  • 16 Nisan 2016
  • 809 kez görüntülendi.
Ruhani, İran-Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesine vurgu yaptı

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Türkiye ve İran ilişkilerinin geliştirilmesini, iki ülke, bölge ve İslam dünyasının lehine olarak niteldi.

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, dün Ankara’da Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmede, ikili ilişkiler ve işbirliğinin her alanda güçlendirilmesi ve yaptırımların ardından iki ülkenin sahip olduğu imkan ve potansiyellerden azami derecede yararlanmasının gerekli olduğunu kaydetti.

İran Cumhurbaşkanı, İran ve Türkiye yönetimlerinin ilişkileri güçlendirme iradesine işaretle, İran ve Türkiye’nin istişare ve işbirliğiyle birçok bölgesel sorununun çözümüne katkı sağlayabileceğinin altını çizdi.

Ruhani, İran ve Türkiye özel sektörlerini birbiriyle daha fazla işbirliğine teşvik etmeyi zaruri olarak niteleyip, İran ve Türkiye’nin artan işbirliği ikili ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarabileceğini hatırlattı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Türk yetkililerine, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’ne evsahipliği yaptığı için teşekkür ederek, Türkiye’nin dönem başkanlığında, İslam ülkeleri arasında işbirliği, birlik ve dayanışmanın artmasını temenni etti.

Cumhurbaşkanı Ruhani sözlerinin devamında İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Müslümanları birleştirmedeki zayıf karnesini eleştirip, bu uluslararası teşkilattan İslam dünyasının birliği ve beraberliğinin pekişmesi için iyi şekilde yararlanılması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Siyonizm ve terörizmin bölgemiz ve İslam dünyasının iki esas sorunu olduğunu hatırlatarak bütün İslam ülkelerinin İslam dünyasındaki sorunlar ve anlaşmazlıkların çözümü için çaba gösterip, Müslümanlara karşı yürütülen İslamofobi ve komplolar karşısında direnmeleri gerektiğini ifade etti.

Görüşmede Türkiye Başbakanı da, Ankara’nın İran ile her alanda ilişkilerini geliştirmek için ciddi irade sahibi olduğunu belirterek, terörizmin, bütün bölge ve dünya ülkeleri için sorun ve tehlike sayıldığını vurguladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.