Ruhani: İran’ın Suriye’de asıl hedefi IŞİD’e darbe indirmekti

  • 05 Temmuz 2018
  • 1.707 kez görüntülendi.
Ruhani: İran’ın Suriye’de asıl hedefi IŞİD’e darbe indirmekti

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran İslam Cumhuriyeti’nin Suriye’de bulunmasının IŞİD’e esaslı bir darbe indirmek olduğunu belirterek, İran’ın teröristleri tamamen ortadan kaldırıncaya ve hamilerini meyus edinceye kadar Suriye’de kalacağını söyledi.

Avustusya’da temaslarda bulunan Ruhani, bu ülke Başbakan Sebastien Kurz’u kabul iettiği görüşmede, bazı Avrupa ülkelerinin Yahudilere tarihi bir borcunun olduğunu belirterek, ”Ancak Yahudiler İran’a borçludurlar çünkü İranlılar Babil’de Yahudilerin kurtarıcıları olmuştur ve bundan dolayı her zaman İranlılara borçludurlar’ dedi.

İran cumhurbaşkanı Ruhani, siyonistleri işgalci bir grup olarak nitelerken, ”Siyonistlerin Gazze’yi bombaladıklarını  ve Suriye’nin içişlerine karıştıklarını ve bölgenin çok ağır zarar görmesine neden olan IŞİD gibi terör örgütüne destek verdiklerini söyledi.

Sözkonusu görüşmede Avusturya başbakanı Kurz da, Suriye halkının durumunun kaygı verici olduğunu belirterek, ”Bölge ve dünyanın güçlü ülkelerinden, Suriye buhranının çözümü için rollerini kullanmalarını” istedi.

İran Cumhurbaşkanı ve Avusturya başbakanı arasında dün ayrıca ulaştırma, su kaynaklarının yönetimi, yinelenebilir enerjiler ve maden konusunda 4 işbirliği anlaşması imzaladılar.

Bu arada İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Kapsamlı Ortak Eylem Planının (KOEP) 12 sene çetin müzakerelerin sonucu olduğunu belirterek, İran’ın Avrupa ülkelerinin korunması ile ilgili öneri paketini beklediğini söyledi.

‘’KOEP 12 yıl çetin müzakerelerin sonucudur ve ortadan kalkması diplomasinin itibarsızlaşmasına sebep olacaktır’’ diyen Ruhani, ‘’Avrupa ülkelerinin KOEP’in korunması ile ilgili öneri paketini bekliyoruz ve eğer AB, ABD’nin boşluğunu doldurmayı başarırsa İran, KOEP’te kalacaktır’’ dedi.

Kurz da görüşmede, AB’nin KOEP’i desteklediğini ve gelecek günlerde düzenlenecek Amerika hariç KOEP’e taraf ülkelerin dışişleri bakanları toplantısında iyi sonuçlar elde edilmesini temenni etti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.