Ruhani: İslam dünyasının sorunlarıyla mücadele yolu dış güçlerden medet ummak değil!

  • 16 Ocak 2018
  • 928 kez görüntülendi.
Ruhani: İslam dünyasının sorunlarıyla mücadele yolu dış güçlerden medet ummak değil!

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İslam dünyasının sorunlarıyla mücadele etmenin yolunun dış güçlerden medet ummak ve onlara yönelmek olmadığını bildirdi.

Mehr haber ajansının bildirdiğine göre İİT Parlamentolar Birliği Konferansı’nın açılış töreninde konuşma yapan İslami İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “Yabancı güçlerin Müslümanların içişlerine karışması, yoksulluk ile ekonomik sorunlar, gelişmemezlik ve Müslüman ülkeler arasındaki anlaşmazlıkar, bu toplantıda ele alınacak konulardır” ifadelerinde bulundu.

Ruhani konuşmasını şu şekilde sürdürdü: Böylesi sorunların çözüm yolu, yabancı güçlere yönlenmek değil. Zira bunlar diğer taraflara dayattıkları masraflar vasıtasıyla sırf kendi çıkarlarını elde etmeyi düşünüyorlar. Kıran kırana yürütülen bir yarışı beraberinde getiren çeşitli ülkelere yaptıkları ölümcül silah satışı ile ülkeler arasında oluşturdukları anlaşmazlıklar ise onların bölgedeki hakimiyetini korumak için yaptıkları girişimlerin sadece bir parçasıdır.

İran Cumhurbaşkanı ilaveten, “Çözüm yolunu bulmak için dışarıya değil ülke içine odaklanmalıyız. Yani ülke içi kapasitelerle kabiliyetlere dayanarak sorunları ortadan kaldırmamız gerekiyor ve bu ifade ise izole olmamız anlamına gelmiyor. Biz diğer ülkelerin içişlerine karışma gibi sultacı tutumlardan herhangi bir eser bulunmayan ve İslam dünyasının mevzilerine eşit seviyede olan yapıcı bir etkileşimi destekliyoruz. Yani tüm sorunlarımızı bir kenara bırakarak, birleşme, iç kapasitelere dayanma ve insani-toplumsal kabiliyetlerle zengin kaynaklarımızın kullanımı vasıtasıyla yabancılara bağlılığımızı azaltıp İslam dünyasının onurlanması ve gelişimi yönünde adım atmalıyız” dedi.

Hasan Ruhani sözlerine şunları da ekledi: İşte bu amaca varmamız için atmamız gereken ilk adım ise istikrarlı bir bölgeye sahip olup barışçıl dış politikalar uygulamaktır. Dış çatışmalara sürüklenen hiçbir ülke, dahili gelişimini ileriye götüremez. Bunlara ters, yoksulluk ve ayrımcılık ile mücadelenin yanı sıra cinsellik, uyruk ve mezhebe bağlı kalmadan vatandaşlara eşit fırsatlar oluşturma, bu ülkelerdeki şiddet ve aşırıcılık sorununun kökünü kazabilir.

Bölgenin istikrarı ile güvenliğini bozan en önemli etkenin işgalcilik girişimi ile birlikte ABD’nin Siyonist Rejim’i durmadan desteklemesi olduğuna işaret eden Ruhani, “ABD’nin Siyonistlere verdiği amansız desteği, mazlum Filistin halkını Kudüs’ün başkentliğinde bağımsız bir ülke kurma hakkından mahrum bırakmıştır” şeklinde

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.