Ruhani: KOEP, anlaşmazlıkların giderilmesi için örnek bir gelişmedir

  • 21 Eylül 2016
  • 903 kez görüntülendi.
Ruhani: KOEP, anlaşmazlıkların giderilmesi için örnek bir gelişmedir

İslami İran Cumhurbaşkanı, Kapsamlı Ortak Eylem Planı KOEP’in, anlaşmazlıkların çözümlenmesi ve giderilmesi ve İran ile dünya ülkeleri arasındaki ilişkilerin gelişmesi ve rayına oturması yönünde büyük ve örnek bir gelişme olduğunu bildirdi.

Dün öğleden sonra BM Genel Kurul Toplantısı kulisinde İngiltere Başbakanı Theresa May’ı kabul eden İslami İran cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran’ın KOEP’le ilgili kendi sorumluluklarını tam olarak yerine getirdiğini, karşı tarafın da kendi sorumluluklarına bağlı kalması durumunda, Tahran’ın da kendi sorumluluklarına bağlı kalacağını söyledi.

KOEP anlaşması uyarınca İran’ın olumlu ekonomik atmosfer ve imkanlardan yararlanması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Ruhani, Banka ve sigorta alanında bir takım mevcut sorunlar çözümlenmediği sürece karşı taraf kendi sorumluluklarını tam olarak yerine getirmemiş olacağını, Avrupa devletlerinin büyük bankalara İran ile işbirliği konusunda gerekli garantiyi vermeleri gerektiğini ve Londra’nın bu hususta ön ayak olabileceğini söyledi.

Bölge meselelerinin çok karmış bir hal aldığını ve ancak siyasi yolla çözümlenebileceğini belirten Ruhani, İran’ın başta Irak ve Suriye olmak üzere bölge güvenliği ve barışı için AB birliği özellikle de İngiltere ile yakın işbirliğinde bulunmaya hazır olduğunu bildirdi.

İngiltere Başbakanı Theresa May da bu görüşmede Tahran-Londra arasındaki siyasi-ekonomik ilişkilerin son dönemlerde artmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, tüm alanlarda İran ile ilişkilere destek verdiğini belirtti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.