Ruhani: KOEP’i çiğnemeyi başlatan taraf olmayacağız

  • 30 Ağustos 2017
  • 1.210 kez görüntülendi.
Ruhani: KOEP’i çiğnemeyi başlatan taraf olmayacağız

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran’ın Kapsamlı Ortak Eylem Planını(KOEP) çiğnemeyi başlayan taraf olmayacağını ve başkalarının da bu konudaki uygulamaları karşısında susmayacağını söyledi.

12. hükümetin İslami Şura Meclisinden güvenoyu aldıktan sonra ilk televizyon programında soruları yanıtlayan Ruhani, ‘’Nükleer konuda onların planı İran’ın petrol üretim miktarını sürekli azaltmak ve ambargoların şiddetlendirilmesiydi. Bugün ambargolar hezimete uğramıştır. Bana göre Ambargoların eski haline dönmesi imkansızdır’’ dedi.

Ruhani, ‘’Belki Amerikalıların bazı hayalleri vardır, fakat ambargolar eskisi gibi olamayacaktır. İran’a karşı uluslararası şartlar değişmiştir ve dünya’nın İran’a karşı bakış açısı farklıdır ve biz birçok büyük sorunları geride bıraktık’’ dedi.

Ruhani, ABD Başkanı Trump’ın KOEP ile ilgili tutumu ile ilgili bir soruya karşılık, ‘’Amerikalılar ve Amerikan politikacılar da bu soruya yanıt veremezler. Trump’la aynı partide olanlarda yanıt veremiyorlar. ABD’de siyasi açıdan bir sarsılma vardır. İç, dış ve ekonomik politikada davranışlara hatta ABD müttefikleri ile ilgili tutumunda da bir çerçeve mevcut değildir. Bu bir yandan bizim lehimize olabilir ve ABD, İran aleyhine güç toplamak için en zor ve çetin dönemdedir’’ dedi.

‘’Geçmiş yıllarda ABD, İran aleyhine AB ve müttefiklerinin yardımı ile cephe oluşturuyordu fakat günümüzde bu mümkün değildir’’ diyen Ruhani, ‘’Bugün ABD en kötü ve İran en iyi şartlara sahiptir. Hatta KOEP ile ilgili AB KOEP’e bağlı olduğunu söylemekte. Fransa Cumhurbaşkanı dün nükleer anlaşma ve KOEP’ten başka bir yol olmadığını ilan etti’’ dedi.

Ruhani, ‘’ Biz yolumuza devam edeceğiz, karşı tarafın hatası olduğunu ona yanıt vereceğiz. ABD tehditler savurduğu bir dönemde yabancı bankalar bize kredi tahsis ediyor ve bir Avrupalı şirket petrol ve gaz alanında bizimle 5 milyar dolar’lık anlaşma imzalıyor. Bunların anlamı tehditlerin cevap vermediğidir. ABD’nin iç sorunları vardır. Doğu ve Batı Asya’da ve AB ile sorunları vardır’’ dedi.

Ruhani, ABD’nin BM temsilcisinin Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) başkanı ile görüşmesi ile ilgili bir soruya karşılık, ‘’Bizim dünya karşısındaki taahhüdümüz açıktır. Bizim taahhüdümüz NPT ve isteğe bağlı Ek Protokolün uygulanması ve KOEP’e karşı taahhüdümüzdür. Bizim başka taahhüdümüz yoktur. Bizim UAEK ile ilişkilerinizi kurallar belirlemekte, ABD ve onun baskıları belirlememekte. Ajansın ABD baskılarına boyun eğeceğini düşünmüyorum fakat onlar boyun eğse bile biz zorbalığın kabul etmeyiz ve Ajans kuralları çerçevesinde davranırız’’ dedi.

Ruhani, ‘’Bizim Ajans ile ilişkilerimiz her zaman iyi ilişkiler olmuştur ve bu konu her zaman Ajansın raporlarında vurgulanmıştır. KOEP uygulandığı günden bu yana da Ajansın tüm raporları İran’ın iyi işbirliğine ve taahhütlerini yerine getirmeye vurgu yapmaktadır’’ dedi.

Ruhani, İran ve komşuları arasındaki ilişkilerle ilgili, ‘’Bizim komşularla özel ilişkilerimiz vardır. Komşularla düşmanca ilişkileri hem bizim hem de onların zararınadır ve biz her zaman kazan-kazan ilişki istiyoruz, düşmanca ilişkinin sonucu kaybet- keybet olmaktadır.

Ruhani, ‘’Bizim iki, üç ülke hariç tüm komşularımızlar iyi ilişkilere sahibiz. Bahreyn ve BAE ile ilişkiler de Arabistan’dan kaynaklıdır. Bizim Arabistan’dan isteğimiz sorunların çözümü için müzakere ve konuşmaktır. Riyad’a çok güvenmememize rağmen Arabistan’ın hacılar için güvence verdikten sonra bu sene hacılarımızı gönderdik. Hacılarımız razı döndüğü takdirde ve Arabistan davranışları uluslararası ve dini kurallar çerçevesinde olursa sorunların çözümü için daha uygun bir zemin oluşabilir’’ dedi.

Ruhani, ‘’Bizim Arabistan ile sorunumuz, İran-Arabistan sorunu değildir. O ülkenin Yemen’de müdahalesi ve terörist guruplara yardımları sorunudur ve umarım onlar bu yolun cevap vermediği algısına ulaşabilmişlerdir. Yemen konusunu Yemen halkı çözmeli, teröristler de herkesin zararınalar ve bu iki konu çözüldükten sonra bizim Arabistan ile çok sorunumuz olmaz’’ dedi.

Ruhani sözlerinin büyük bölümünde iç meseleler olan yeni bakanlar, İslami Şura Meclisinde bakanlara güvenoyu, ekonomik konular, üç erk arasında koordinasyon, iç ve dış yatırımlar, istihdam konuları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Ruhani, ‘’Ekonomi, iç ve dış politikada halk bugün daha çok kendini güvende hissetmektedir ve toplumun genelinde halk ekonomide, sosyal ve kültürel konularda kendini daha çok güvende hissetmektedir ve şartlar farklıdır’’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.