Ruhani: KOEP’i ilk çiğneyen uluslar arası arenada kaybeden taraf olacak

  • 14 Temmuz 2016
  • 890 kez görüntülendi.
Ruhani: KOEP’i ilk çiğneyen uluslar arası arenada kaybeden taraf olacak

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Kapsamlı Ortak Eylem Planını (KOEP) ilk çiğneyen tarafın uluslar arası arenada kaybeden taraf olacağını söyledi.

Nükleer anlaşmanın yıl dönümünde Bakanlar Kurulunda konuşan Ruhani, ‘’Eğer bir gün 5+1 taahütlerinde cayarsa biz de en kısa sürede eski duruma dönmeye hazırız’’ dedi.

KOEP’in tüm ülkeleri ve dünya’da barış, istikrar ve gelişmesinin yararına olduğunu ifade eden Ruhani, herkesin milli menfaatleri doğrultusunda akılcı bir şekilde KOEP’in güçlendirilmesi için çalışmasını istedi.

Ruhani, ‘’13 Temmuz 2015’te İran, siyasi, mantık, uzmanlık ve hukuki konularda uluslar arası sorunların çözümü için büyük güçlerle müzakere ve halkının haklarını savunma gücünü herkese gösterdi. Biz bugün de savaş meydanında komplolar karşısında durabilip ve halkımıza zafer armağan ettiğimiz gibi, siyasi, hukuki ve uzmanlık alanlarında da bu güce sahip olduğumuzu gösterdik’’ dedi.

KOEP’in başarılarından birinin tehdit gölgesinin İran halkının üzerinden kaldırmak olduğunu ifade eden Ruhani, ‘’ İran dosyasının BM Güvenlik Konseyinde 7. Bölüm altında inceliyorlardı ve bununla birlikte İran’a saldırı hazırlıkları yapmaktalar idi ve hatta bu konuda anlaşmaya varmışlardı. Müzakereler tehditler için karşı tarafın elinden bahanelerini aldı ve bizim siyasi, hukuki gücümüzü dünyaya gösterdi ve nükleer enerji ile zenginleştirmenin İran halkının hakkı olduğunu ispatladı’’ diye konuştu.

Nükleer anlaşma öncesi düşmanların İran’ı nükleer silah yapımı ile itham ettiğini hatırlatan Ruhani,’’ KOEP ile birlikte ve PMD meselesinin çözümü ile bu iddiaların temelsiz olduğu anlaşıldı. İran hiçbir zaman nükleer silah peşinde değildi ve olmayacak ve bizim zenginleştirmedeki başarımız bilimsel bir konudur’’ dedi.

KOEP ile birlikte nükleer konulardaki ambargoların kalktığını vurgulayan Ruhani, ‘’Bankacılık gibi bazı konularda istediğimiz yerde değiliz fakat bu konuda da iyi adımlar atılmış ve dünya’nın büyük bankaları ile irtibatlar sağlanmıştır’’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.