Ruhani: Komşularla yakın ilişki İran’ın dış siyasetinin önceliğidir

  • 24 Aralık 2016
  • 1.103 kez görüntülendi.
Ruhani: Komşularla yakın ilişki İran’ın dış siyasetinin önceliğidir

İslami İran cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran’ın dış siyaset ilkesinin başta Orta Asya ve bölge ülkeleri olmak üzere komşularla yakın işbirliği olduğunu söyledi.

Ruhani, dün gece  Ermenistan, Kazakistan ve Kırgızistan’a yaptığı ziyaret dönüşünde Tahran’da yaptığı açıklamada, ‘bölgenin bugünkü şartlarında İran’ın bölge ve komşularıyla her ne kadar  ilişkisi yakın olursa, meşrevetleri artarsa ve  programları daha dakik olursa  sorunlar karşısında daha iyi direnmek olur’ dedi.

İslami İran cumhurbaşkanı, yaptırımlardan sonra  komşu ülkeler ve bölge ülkelerinin İran’la iktisadi ilişkileri geliştirmeye ilgi duyduklarını  belirterek, bundan dolayı bu ilişkilerin daha da gelişmesi konusunda  gerekli ortama hazır olmalarının önemine vurgu yaptı.

İran’ın Avrasya Birliği üyeleri Ermenistan, Kazakistan ve Kırgızistan’la  ilişkileri geliştirmesinin zaruretine vurgu yapan  Ruhani, sözkonusu üç ülkeye yaptığı ziyaretlerde, tercihli ticaret ve gümrük vergilerinin azaltılması gibi ikili ilişkilerin gelişmesine vesile olan konuların masaya yatırıldığını söyledi.

İran cumhurbaşkanı, İran ile sözkonusu ülkeler arasında başta iktisadi ve ticari olmak üzere her alanda ilişkilerin geliştirilmesine vesile olacak  şekilde  çalışmaların kolaylaştırılmasının zaruretine vurgu yaparken, son ziyaretinde sözkonusu ülkelerle işadamları ve yatırımcıların ve halkın vizesiz  seyahat etmelerinin de ele alındığını söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.