Ruhani: Myanmar hükümeti Müslümanlar aleyhindeki cinayetleri önlemeli

  • 06 Eylül 2017
  • 1.214 kez görüntülendi.
Ruhani: Myanmar hükümeti Müslümanlar aleyhindeki cinayetleri önlemeli

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Myanmar hükümetinin o ülkede Müslümanlar aleyhinde işlenen vahşi cinayetleri önlemesi gerektiğini söyledi.

Bakanlar Kurulunda açılamada bulunan Ruhani, ‘’Myanmar’da Müslümanlar zor durumdalar, 100 binlerce Müslüman yerini terk etmek zorunda kalmıştır ve birçok kişi öldürülmüştür’’ dedi.

Myanmar Müslümanları ile dünya’nın diğer Müslümanları arasında bir fark olmadığını ifade eden Ruhani, ‘’Biz Müslüman ve devrimci bir ülke olarak, mazlumlarla ilgili Müslüman olmasalar dahi sorumluluk hissediyoruz ve Myanmar hükümetinden Müslümanlar aleyhindeki vahşi cinayetlerin önüne geçmesini istiyoruz ve komşu ülkelerden de Myanmar halkına yardımcı olmalarını istiyoruz’’ dedi.

BM’den bu husustaki sorumluluğunu yerine getirmesini isteyen Ruhani, İslam dünyasının da siyasi ve insani olarak Myanmar halkına yardım etmesini istedi.

Ruhani, ‘’İran İslam Cumhuriyeti ve İran Kızılay’ı zarar görmüş insanlara da yardıma hazırdır’’ diye konuştu.

Günümüz dünyasında soykırımın kabul edilemez olduğunu ifade eden Ruhani, ‘’Siyonist rejim Filistin halkını öldürerek soykırım peşindedir, bir zaman Bosna’da da bu uygulandı, bugün hepimiz bu gibi uygulamalar karşısında kesin bir tavır sergilemeliyiz zira bu durumda mazlumlara ve Myanmar halkına yardım edebiliriz’’ dedi.

Tehdit unsurunun günümüz dünyasında ilişkilerden silinmesi gerektiğini ifade eden Ruhani, ‘’Bugün Kuzey Kore kendi varlığı ve tehditler karşısında bu yolu seçmiştir. Washington sürekli Kuzey Kore’yi tehdit etmekte ve o ülkede yeni bombalar denemekte ‘’ dedi.

Ruhani, ‘’Nükleer silah elde etmiş ülkeleri tehdit etmek tüm dünya için tehlikeli bir oyundur. Biz sorunların müzakere ile çözülmesine inanıyoruz’’ dedi.

Filistin konusuna değinen Ruhani, ‘’Filistin konusunda Şii ve Sünni yan yana durduğu zaman Siyonist rejim karşısında zafere şahit oluyoruz. Gazze’deki zafer Lübnan direnişinin Hamas’ın yanında olmasıyla sağlandı’’ dedi.

Ruhani İslam dünyasındaki sorunlara ve bu sorunların müzakere yoluyla çözülmesi gereğine vurgu yaparak, ‘’Bugün Yemen sorunlarını çözmek için birliğe ihtiyaç duymaktadır. Yemen’de ayrıştırma yapmak ve o ülkeyi bombalamak yanlıştır, herkesi birliğe davet etmeliyiz. İslam Dünyasının güvenliği, İslam ülkeleri arasındaki birliğe bağlıdır’’ dedi.

Ruhani, ‘’Neden bizim güney komşularımız sürekli batıda silah alarak bölgede silahlanma yarışı yapmalılar?’’ sorusunu yönelterek, bu silahların esas düşman olan Siyonist rejimle mücadelede kullanılmadığını söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.