Ruhani: Nükleer anlaşma yeniden müzakere edilemez

  • 15 Ekim 2017
  • 1.031 kez görüntülendi.
Ruhani: Nükleer anlaşma yeniden müzakere edilemez

İslami İran cumhurbaşkanı Ruhani, nükleer anlaşmanın (KOEP) yeniden müzakere edilemeyeceğini söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron, nükleer anlaşma dahil karşılıklı ilişkileri telefonda görüştü.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, dün akşam saatlerinde Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ile telefonda görüştü.

Ruhani, Washington yönetiminin nükleer anlaşmayla ilgili kararı konusunda şunları kaydetti: Bize göre İran’ın anlaşmaya bağlılığını teyit edecek tek merci Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’dır. Uluslararası düzeydeki çok taraflı bir anlaşmayı ABD içindeki anlaşmazlıklarla karıştırılması dünyanın güveni için büyük tehlike oluşturabilir.

ABD Başkanı’nın nükleer anlaşmaya karşı attığı her adımının çok tarflı anlaşmanın zedelenmesine sebep olabileceğini belirten Hasan Ruhani, “Nükleer anlaşma üzerinde asla ve asla yeniden müzakere yapılmayacak. Tüm taraflarin verdiği taahhütlerine bağlı kalması gerekiyor. Trump veya ABD Kongeresi’nin anlaşmaya karşı herhagi bir girişimde bulunmasına izin verilmemeli” değerlendirmesini yaptı.

Ruhani, İran’ın söz konusu anlaşmaya sadık kaldığını ve Ajans ile işbirliğini devam ettireceğini ifade ederek, “Nükleer anlaşma İran ve 5 + 1 Grubu arasındaki güveninin başlıca temelidir. Bu anlaşmanın güçlü kalması Avrupa Birliği ile diğer meselelerde müzakere etme konusunda büyük önem taşıyor” ifadelerinde bulundu.

Bunlara ilave olarak Ruhani, “İran ile Avrupa Birliği işbirliği yaparak nükleer anlaşmayı zedeleyecek girişimlere kaşı durmalı” şeklinde konuştu.

Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, Paris’in Tahran’la her alanda ilişkileri geliştirmede kararlı olduğunu belirterek, Amerika’nın nükleer anlaşma aleyhindeki çabalarına da işaretle, ”Avrupa Birliği ve Fransa, nükleer anlaşmayı savunmaya devam edecek ve yürürlüğüne dair taahhütlerini sürdürecek” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.