Ruhani: Nükleer anlaşmanın bozulması bütün herkesin pişmanlığına neden olur

  • 06 Mart 2018
  • 1.022 kez görüntülendi.
Ruhani: Nükleer anlaşmanın bozulması bütün herkesin pişmanlığına neden olur

İslami İran cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bölgenin güvenliği, sebatı ve işbirliklerinin kalkınması doğrultusunda nükleer anlaşmanın korunmasına vurgu yaparak, ‘nükleer anlaşmanın bozulması herkesin pişmanlığına neden olur’ dedi.

Tahran’da temaslarda bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian, Cumhurbaşkanı Ruhani tarafından kabul edildi. Ruhani, İran’ın Fransa ile ilişkilerini tüm alanlarda geliştirmeye hazır olduğunu belirtti.

Ruhani, Kapsamlı Ortak Eylem Planı olarak bilinen KOEP’i müzakere eden taraflar için bir sınav olduğunu belirterek, ‘’KOEP’in ayakta kalması dünyaya müzakere ve diplomasinin en iyi seçim olacağını gösterecek, KOEP’in bozulması da siyasi müzakerelerin zaman harcaması olduğunu gösterecektir’’ dedi. KOEP’teki tüm müzakere taraflarının taahhütlerine bağlı kalması gerektiğini ifade eden Ruhani, ‘’İran hiçbir zaman KOEP’i çiğnemeyi başlayan taraf olmayacaktır ve bu anlaşma bize göre bölgesel ve uluslararası işbirliği, güven ve istikrar için önemlidir’’ dedi.

İran ve Fransa’nın bölgedeki istikrar ve huzurun devamı için işbirliği gereğine vurgu yapan Ruhani, ‘’İran ve Fransa’nın Lübnan’daki sorunun çözümü için olumlu rolü vardı ve bu ülkedeki istikrarın güçlendirilmesi ve uygun atmosferde seçimlerin yapılması için işbirliği yapmalıyız’’ dedi.

Fars Körfezi güvenliğinin bölge için önemli bir konu olduğunu ifade eden Ruhani, Yemen krizine işaretle,’’ Yemen’de ateşkesin sağlanması, savaşın bitmesi, insani yardımların gönderilmesi için çalışmak insani bir görevdir’’ dedi.Suriye’deki sorunlara değinen Ruhani, ‘’İran, Suriye krizinin başından o ülke hükümetinin isteği ve terörizmle mücadele için o ülkede var oldu. Terörizmin kökenleri tam olarak kurutulmadı ve terör tehlikesi diğer ülkeleri de tehdit etmektedir. Suriye krizinin çözümünde merkezi yönetimin güçlendirilmesinden başka bir yol yoktur’’ dedi.

Le Drian’da İran’ın KOEP çerçevesindeki taahhütlerine bağlı olduğunu belirterek, Fransa’nın KOEP’in ayakta kalması için tüm çabasını harcayacağını söyledi.İki ülke ilişkilerinin KOEP sonrası arttığını ifade eden Le Driann, ülkesinin İran ile tüm alanlarda ilişkilerini geliştirmek istediğini söyledi. İki ülkenin bölgedeki insani faciaların önlenmesi ve krizlerin çözümünde iyi işbirliğine sahip olabileceklerini ifade eden Le Drian, ülkesinin dost İran ile tüm alanlarda istişarelerini devam etmek istediğini söyledi. Le Drian, Tahran temasları çerçevesinde daha önce Milli Güvenlik Konseyi Başkanı Ali Şemhani ve Dışişleri Bakanı Zarif ile görüştü.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.