Ruhani: Nükleer Anlaşmayı Bozanlar Sonuçlarına Katlanacaktır

  • 09 Nisan 2018
  • 904 kez görüntülendi.
Ruhani: Nükleer Anlaşmayı Bozanlar Sonuçlarına Katlanacaktır

İran Cumhurbaşkanı KOEP nükleer anlaşmasında sorumluluğu yerine getirmemenin bedelini, kendi ahitlerini ihlal edenlerin ödemesi gerektiğini belirterek, Tahran’ın KOEP’in iptal edilmesi durumunda her türlü şarta hazır olduğunu ve ihlalcileri pişman edeceğini ve bir hafta zarfında onun sonucunu göreceklerini bildirdi.

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bugün Ulusal Nükleer Teknoloji Günü merasiminde yaptığı konuşmada, Ulusal Nükleer Teknoloji Günü’nü fizikçiler ve genç bilim insanları başta olmak üzere tüm İran halkına kutladı.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, nükleer alanda atılan önemli bir o kadar da çetin adımlara işaretle, nükleer şehitlerini selamladı, aziz aileleri için de Allah’tan sabır ve ecir diledi.

Muhtelif hükümetlerde nükleer teknoloji için adım atanlara teşekkürlerini bildiren Cumhurbaşkanı, nükleer kazanımlara dikkat çekerek şöyle konuştu: Bu kazanımların mesajı çok açıktır. Bazen bazıları nükleer hızımızın azaldığından, santrifüjlerin dönmediği veya kötü döndüğünden söz ediyor. Sarih şekilde şunu söyleyelim ki nükleer sanayimiz bugün düne göre hızı, dikkati ve kabiliyeti artmıştır. Geçtiğimiz sene 40 küsur projenin açılışını yaptık, bu yıl ise 83 proje. Bu da bilimsel teknolojide kendi yolumuza devam ettiğimizi ve edeceğimiz gösteriyor.”

Cumhurbaşkanı Ruhani; hükümet ve yetkililerin görevlerinden birinin ortamı bilim alanında çalışan araştırmacılar için hazırlamaları olduğunu belirterek, “ekonomimiz bilgi tabanlıdır, hayatımız ve işimizi de bilgi tabanlıdır ve tedrici olarak bilgi tabanlı olacaktır.” açıklamasında bulundu.

İran’ın nükleer araştırma istikametini hızla katedeceğini ve bu konuda hiç kimseden de izin almayacağını belirten Ruhani, ilk kez KOEP sonrası İran’ın nükleer ticaret alanında adım attığını, yurt dışından 400 ton sarı kek ithal ettiğini ve kendi zenginleştirdiği uranyumun bir bölümün de sattığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran’ın kimseyi tehdit etmek istemediğini kaydederek, “Komşularımızla ilişkilerimiz dostane olacak. Yanlış ifadeler kullananlar ise bunun onların yararına olmadığını görecekler. Silahlarımızla füzelerimiz savunma amacı peşindeler, ancak ülkemizi savunmak için her çeşit silahı üretip güvensiz bir bölge ile dünyada kendimizi koruyacağız” değerlendirmelerinde bulundu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.