Ruhani: nükleer müzakerelerde sıra, karşı tarafa geldi

  • 10 Şubat 2015
  • 708 kez görüntülendi.
Ruhani: nükleer müzakerelerde sıra, karşı tarafa geldi

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, nükleer müzakerelerde İran’ın gereken adımları attığını, şimdi sıranın, karşı tarafa geldiğini ve bu fırsatı değerlendirmesi gerektiğini vurguladı.
Ruhani bugün Tahran’da Hindistan Milli Güvenlik Başdanışmanı Ejit Komar Deval’i kabul ettiği görüşmede, İran İslam Cumhuriyeti’nin müzakereleri ciddiyetle takip ettiğini, nihai anlaşmaya kadar iki taraf arasına hala mesafe olsa da, nükleer müzakerelerde iyi ilerlemelerin sağlandığını kaydetti.
İran ve Hindistan’ın bölgedeki etkin konumları ve iyi ilişkilerine temas eden Ruhani, Tahran ve Yeni Delhi’nin işbirliğiyle iki ülke ve bölgenin gelişmesine katkı sağlayabileceğini vurguladı.
Bütün bölgede güvenlik ve istikrarın tesisi için ikili ve çok taraflı işbirliğinin geliştirilmesine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Ruhani, Tahran’ın bölgede güvenlik ve barışın tesisi için Yeni Delhi’yle işbirliğini geliştirmek istediğini ifade etti.
İran’ın Güney Doğusunda yer alan Çabhar Limanının büyük gemilerin demir atması için artan kapasitesine dikkat çeken Ruhani, İran’ın Hindistan’ın özel sektörüyle daha yakın işbirliği içine girmeye hazır olduğunu bildirdi.
Görüşmede Hindistan Milli Güvenlik Başdanışmanı da, İran’ın Hindistan halkı ve hükümet nezdindeki konumuna dikkat çekerek, Asya kıtasının gelecek yıllarda, uluslar arası gelişmelerde etkin rol ifa edeceğini ve İran’ın Çin ve Hindistan gibi ülkelerle birlikte, siyasi ve ekonomik alanlarda kendi rolünü yapıcı bir şekilde ifa etmesi gerektiğini kaydetti.
Hindistanlı yetkili, Yeni Delhi’nin Tahran’la ilişkilerini derinleştirmek istediğini belirterek, Hindistan özel sektörünün Çabhar limanındaki projeler ve Cask liman kentini, sanayi bölgesine dönüştürmek için yatırım yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.