Ruhani: Siyonist rejim her daim şiddet ve radikalizm kaynağıdır

  • 14 Nisan 2016
  • 927 kez görüntülendi.
Ruhani: Siyonist rejim her daim şiddet ve radikalizm kaynağıdır

Ä°ran Ä°slam Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani, Siyonist rejim Ä°srail’in her zaman ÅŸiddet ve radikalizm üreten asıl kaynak olduÄŸunu unutmamak gerektiÄŸini vurguladı.

Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani bugün Ä°stanbul’da 13.’sü düzenlenen Ä°slam Zirvesinde yaptığı konuÅŸmada, Ä°slam dünyasının ÅŸiddet, karışıklık, organize terörzim dalgalarına maruz kalmayı ve her alanda geri kalmışlığı deÄŸil, üstün konuma ulaÅŸmayı hakkettiÄŸini, bunun ancak mevcut durum ve çevremizdeki dünyada yaÅŸananları artan kaygıyla düşünmekle ancak mümkün olduÄŸunu belirtti.

CumhurbaÅŸkanı, parasal ve askeri yardımların bazı Ä°slam karşıtı gruplara, Ä°slam’n adını rehin alıp, Ä°slam adı altında cinayet iÅŸlemesine imkan saÄŸladığı bir sırada, Ä°slam’ın selm ve selamının nasıl savunulabileceÄŸini belirtti.

Ruhani, yüzlerce milyar dolar İslam ümmetinin kaynağının gençelerin istihdamı ve ülkelerin büyümesine harcanması yerine, hayali korku bahaneleriyle silah depolarını doldurmak ve birbirlerine karşı kullanıldığı şartlar altında, nasıl birlikten söz edilebileceğini ve gençlerin İslami bereket ve keramete uymaya ikna edileceğini dile getirdi.

Ruhani, birlik adıyla düzenlenen Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı’da Ä°slam ümmeti arasında anlaÅŸmazlık ve ayrılığı körükleyebilecek her türlü mesajın verilmesine izin verilmemesi gerektiÄŸini belirterek, her türlü ayrılıkçı hareketin geçersiz olduÄŸunu belirtti.

CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani, “Allah’ın ipine sımsıkı sarılan ve ayrı düşmeyin” Ayet-i kerimesiyle sözlerine baÅŸladığı konuÅŸmada, Türkiye halkı ve hükümetine bu konferansa evsahiliÄŸi yaptığı için teÅŸekkür edetti.

CumhurbaÅŸkanı sözlerinin devamında bugün “vahdet ve barış ve adalet için dayanışma” sloganı ile güzel ve tarihi kent Ä°stanbul’da buluÅŸtuklarına temasla, bu zirvenin bütün Müslümanların ortak kaderini ele almak için uygun bir fırsat olduÄŸunu kaydetti.

Yüzyıllar önce büyük Ä°slam medeniyetinin güç ve kudretinin zirvesinde olduÄŸuna deÄŸinen CumhurbaÅŸkanı, kimsenin Ä°slam’ın bir gün durgunluk ve zafiyete mübetala olup, bilimsel ve düşünsel büyümesi için Ä°slam’a minnettar olan Batı medeniyeti karşısında zayıf düşmesini veya bütün düşünce ve eÄŸilimleri, muhtelif etnik grupları çatısı altında barındıran ve insanların barışçıl biçimde bir araya yaÅŸadığı o zamanlarda ÅŸayet kimsenin bir gün Müslümanlar arasında mezhepçilik ve radikalizmin yayılması ve Müslüman’ın Müslüman eliyle öldürülmesinin normal bir hal alacağını düşünmediÄŸini kaydetti.

Ruhani sözlerinin devamında, İslam medeniyetinin çöküşünün büyük İslam güçlerinin birbirine destek olmak yerine birbiriyle sonuçsuz çatışmaya girdikleri ve yabancıların saldırıları için zemin sağlandığı günden itibaren başladığının bir gerçek olduğunu vurguladı.

CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani,  nasıl üretildiÄŸi ve kimlerin destek verdiÄŸi herkes tarafından bilinen radikal ve tekfirci grupların Ä°slam adı altında, Müslüman ve gayri Müslimleri vahÅŸice katliam ettiÄŸine iÅŸaretle, bu arada “Ä°slam” ve deÄŸerlerinin en büyük kurban olduÄŸunu ifade etti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İslam dünyasının sorunlarının çözümü için diyalog ve acıların fark edilerek teamül başlatılmasına vurgu yaparak, İslam adıyla küresel koalisyonda, barış ve şiddetle mücadelede öncü olmaları gerektiğini, sürdürülebilir güvenlik ve güvenli hayatın bütün bölge ve dünya insanlarının hakkı olduğunu ve bu hakkın iade edilmesi gerektiğini kaydetti.

CumhurbaÅŸkanı, Ä°slam’ın her yerde her ne isim altında iÅŸlenen cinayetin cinayet olduÄŸu kendilerini öğrettiÄŸini, mazlum Filistin topraklarında iÅŸlenen cinayetler ile Lahor, Beyrut, Åžam, Ä°stanbul veya Newyork, Paris ve Brüksel’de iÅŸlenen cinayetler arasında hiçbir farkın olmadığını, hepsinin kökü ve zemininin doÄŸru tespit edilmesi ve kararlı biçimde toplu ÅŸekilde mücadele verilmesi gerektiÄŸini kaydetti.

Cumhurbaşkanı sözlerinin devamında, İslam ülkeleri arasındaki bütün anlaşmazlıkların çözümü için diplomatik çözüm ve diyalog önceliğine vurgu yaparak, büyük güçler ve Siyonizmin bu bağlamda rol ifa etmesine izin vermemeleri gerektiğini kaydetti.

Ruhani, Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı üyelerinin her alanda geliÅŸmesi, bilimsel ilerlemeleri ve sürdürülebilir güvenliÄŸinin Ä°slam dünyasının güvenliÄŸi ve ilerlemesi olduÄŸunu hatırlatarak, Ä°ran Ä°slam Cumhuriyeti’nin teÅŸkilatın bütün üyelerinden Ä°ran’ın bilimsel, ekonomik, siyasi, askeri ve kültürel potansiyelini kendine ait olarak görmelerini isteyerek, Ä°ran’ın diÄŸer Ä°slam ülkelerine aynı ÅŸekilde baktığını belirtti.

CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani, iÅŸgal rejimi Ä°srail’in kadın ve çocuk baÅŸta olmak üzere iÅŸgal topraklarında ve Gazze’de masum Filistinlileri katliam ettiÄŸine iÅŸaretle, Batılı güçler baÅŸta olmak üzere uluslararası toplumun sessizliÄŸi eÅŸiÄŸinde Ä°srail rejiminin vahÅŸiliÄŸine devam ettiÄŸini esefle dile getirdi.

Katılmcılara seslenen Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bölgede her türlü tansiyon ve gerilimden uzak durularak, şeffaf şekilde bölgesel ve uluslararası politiklarıyla, İslam ümmetinin birliği ve dayanışmasını arttırmak için her daim çaba gösterilmesi ve İslam ülkeleriyla ilişkilerin takive edilmesinin her zaman esas öncelikleri olarak belirlmeleri gerektiğini kaydetti.

CumhurbaÅŸkanı Hsan Ruhani, Ä°slam ülkeleri liderlerine hitaben yaptığı açıklamada, herkes için ne Suudi Arabistan’ın Ä°ran’ın sorunu olduÄŸu ve ne de Ä°ran’ın Suudi Arabistan’ın sorunu olduÄŸu açık olduÄŸunu, asıl sorunun cehalet, taassup ve radikalizme sarılmak olduÄŸunu, hepimizin sorununun Ä°slam dünyasındaki anlaÅŸmazlıklar olduÄŸunu kaydetti.

CumhurbaÅŸkan ayrıca, Ä°ran’ın her zaman Ä°slam ülkeleri ve Müslümanları saldırı, tehdit, iÅŸgal ve terörizme karşı desteklediÄŸini ve desteklemekte olduÄŸuna temasla, teröristlerin BaÄŸdat ve Erbil kapılarına dayandığında, Ä°ran’ın Irak halkı ve hükümetinin yardımına koÅŸtuÄŸunu, hakeza Åžam’ın teröristlerin iÅŸgaline maruz kaldığı sırada Ä°ran’ın Suriye’nin yanında durduÄŸunu hatırlattı.

Ruhani, Gazze’nin Siyonistlerin saldırısına uÄŸradığında, yiÄŸit Hizbullah ve Ä°ran’ın Filistin halkının yanında durduÄŸunu söyleyerek, Ä°srail rejiminin Lübnan’a saldırdığı sırada da, yine Hizbullah’ın Lübnan’ı ön cephede savunduÄŸunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı, teröristler ve saldırganların herhangi bir İslam ülkesi veya İslami kutsal mekanları tehdit etmesi ve kendilerinden destek istenmesi halinde tereddüt etmeden mazlum Müslümanlara yardım edeceklerini belirtti.

CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani konuÅŸmasına yine Kuran-ı Kerim’den bir ayet okuyarak son verdi, Ä°slam dünyasını itidale davet etti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.