Ruhani: Trump’ın alacağı her karara karşı hazırlıklıyız

  • 06 Mayıs 2018
  • 1.073 kez görüntülendi.
Ruhani: Trump’ın alacağı her karara karşı hazırlıklıyız

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesi halinde pişman olacağını belirterek, ABD Başkanı Trump’ın alacağı karara karşı hazırlıklı olduklarını ve gereken planlamaların yapıldığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Rezevi Horadan vilayetine bağlı Sebzvar ilçesine halka hitaben yaptığı konuşmada, Trump’ın alacağı her karara karşı hazırlıklı olduklarını belirterek, nükleer anlaşmadan çekilmesi halinde ABD’nin pişman olacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı, İran halkının barış yanlısı bir millet olduğunu belirterek, İran’a karşı nükleer yaptırımların yanlış bir şey olduğunu dünya milletlerine göstermek için geçtiğimiz senelerde çalıştıklarını hatırlatarak, İranlı diplomatların müzakere masasında dünyanın büyük güçleri karşısında en mantıklı, profesyonel ve güçlü şekilde sözlerini söyleyerek, başarılı olduklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Ruhani konuşmasının devamında ABD Başkanı Donald Trump’a seslenerek şöyle dedi: Sayın Trump 15 aydır sürekli ABD’nin imzaladığı nükleer anlaşmayı en kötü anlaşma olduğunu ve sadece İran’ın zararına olduğunu ve ABD ve önceki hükümetin nükleer anlaşma konusunda hata yaptığını ve İran’ın bizi kandırdığını söylüyor. Bu sözler, mantıklı değil ve biz kimseyi kandırmış değiliz. 6 ülke ile yaptığımız müzakere sonucu vardığımız anlaşmayı BM onaylamıştır.”

ABD’nin İran halkına karşı geçen 40 senede hep fitne yapmasına rağmen büyük İran halkı ve nizamına karşı başarılı olmadığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Ruhani, ABD’nin bu kez de hata yaptığını ve nükleer anlaşmadan çekilmesi halinde yakında tarihi pişmanlığın onun için olacağını göreceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Ruhani, ülkenin yürütme organları için gereken talimatların verildiğini hatırlatarak, ABD’nin her türlü komplosuna karşı İran halkının gönlünün rahat olması gerektiğini kaydetti, döviz konusunda da hiçbir endişe edilecek durumun olmadığını vurguladı.

Amerikalılar, Avrupalılar ve dünyaya seslenen Cumhurbaşkanı Ruhani; “İran halkı ahdine sadık bir milletir, ancak sarih biçimde tüm dünyaya şunu söylüyor, kendi silahımız ve ülkemizi savunma konusunda kimse ile müzakere yapmayacağız. Ülkenin ihtiyaç duyduğu miktarda silah ve teçhizat üretip, depolayacağız. Savunma gücümüz hakkında kimse ile müzakere yapmayacağız.”

Bölge meselesine de dikkat çeken Ruhani, “Bölgemiz güvenli olması için dünyayla konuşmak istiyoruz. Türkiye ve Rusya ile Suriye konusunda müzakere halindeyiz. Muhtelif ülkeler Yemen için müzakere yapmaktayız. Terörizm ile nerede olursa olsun mücadele edeceğiz. Bölgede başka bir IŞİD kurmanıza izin vermeyeceğiz. Biz bölgede barış, istikrar ve güvenlik istiyoruz. Biz dünyaya diyoruz ki savaş ve gerilim değil, savunma yanlısıyız. Katiyetle kendi çıkarlarımızı savunuyor ve her türlü komplo karşısında duruyoruz.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Ruhani İran halkına da seslenerek, “önümüzdeki hafta, hayatımızda bir şey değişmeyecek, Trump’ın kararı ne olursa olsun, onun kararına karşı planlarımız var ve direneceğiz.” açıklamasında bulundu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.