Rus yetkili: Amerika’nın İran’ı tehdit etmeye hakkı yok

  • 07 Ocak 2018
  • 1.178 kez görüntülendi.
Rus yetkili: Amerika’nın İran’ı tehdit etmeye hakkı yok

Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komisyonu Başkan Yardımcısı Frants Klintseviç, Amerika’nın dünya toplumu tarafından İran’ı tehdit etmeye hakkının olmadığını söyledi.

Rus yetkili, BM Güvenlik Konseyi’nde İran’daki son olaylarla ilgili  oturuma temasla, ‘İran, Libya ve Irak’la farkediyor’ dedi.

Amerika’nın bütün dünyayı İran’a saldırması için çalıştığını belirten Rus yetkili, ‘Ama bütün ülkeler Amerika’ya karşı bir tutum sergilemekte ve İran’ın bağımsızlığı ve hakimiyetine saygı göstermekteler’ dedi.

Bu arada Rus senatör Vladimir Cabarov, ABD’nin Batılı partnerlerinin Washington’u İran’la nükleer anlaşmayı bozmaması veya değiştirmemesi konusunda uyarması gerektiğini söyledi.

Sputnik’e demeç veren Rus parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Vladimir Cabarov, “ABD, uzun zamandır tüm taraflara nükleer anlaşmayı gözden geçirmeye teşvik ediyor. ABD’nin bu konuda bir tasarı hazırlaması, tüm tarafları anlaşmadan çekilmeye zorlamak için atılan ilk adım” ifadelerini kullandı.
Batılı müttefiklerinin Washington’un bu kadar tehlikeli bir adım atmama konusunda uyaracağını umduğunu kaydeden Cabarov, AB’nin Washington’un inisiyatifine karşı çıktığını ve ABD’nin yalnız kaldığını da vurguladı.

Öte yandan Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya ise ABD’nin İran’daki protestoları BMGK’ya taşımasını eleştirdi.

ABD’yi “sahte bahanelerle” İran’ın içişlerine karışmakla suçlayan Nebenzya, “Bugün bir kez daha ABD’nin BMGK’yı kötüye kullandığına şahit oluyoruz. Bırakın, İran kendi sorunlarıyla ilgilensin. Afganistan, Suriye, Libya, Irak, Yemen, Kuzey Kore ve Afrika’daki sorunlara odaklanmak yerine konseyin enerjisini boşa harcıyorsunuz” diye konuştu.

Nebenzya, ABD’nin İran’a alerjisi olduğunu ve bu nedenle protesto gösterileriyle ilgili rasyonel bir değerlendirme yapamadığını da kaydetti.

Rus diplomat, Washington yönetiminin, Tahran’a gönderdiği mesajlarla İran halkını anti-Amerikan çizgide birleştirdiğini belirtti.

Bu arada Nebenzya, ABD’nin BMGK platformunu suistimal ettiğini ve kurumun otoritesini zedelediğini savunarak, “Sizin mantık pencerenizden bakacak olursak, BMGK, Batılı ülkelerdeki protesto gösterilerini de gündemine almalı. Ferguson veya Occuppy Wall Street olaylarından sonra da BMGK toplanmalıydı. Ya da gelin, herhangi bir Batılı ülkede protesto yaşanınca BMGK’yı toplayalım” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.