Rusya: İran’la petrol anlaşması geçerlidir

  • 14 Temmuz 2018
  • 1.596 kez görüntülendi.
Rusya: İran’la petrol anlaşması geçerlidir

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Rusya’nın İran’la petrol karşılığı mal ve hizmet takası programı ile hâlâ ilgilendiğini ifade etti.

İtartas’ın haberine göre, gazetecilere konuşan Aleksandr Novak, ABD’nin İran’dan petrol alınmasına ilişkin yaptırım tehditlerinin Rusya’nın İran’la petrol anlaşmasından cayması ihtimali olup olmadığı sorusunu cevapladı.

Novak “İlişkilerimizi geliştirmek ve ticaret hacmini arttırmak için İran’ın Rusya’dan mal ve hizmet almasını, Rusya endüstrisine siparişlerin verilmesini istiyoruz” dedi.

Novak, Rusya’nın petrol karşılığı mal takas programının devam etmesiyle ilgilendiğini, programın Rus malları için pazarı genişlettiğini kaydetti ve “Petrol karşılığı mal takas programında ne Rusya devleti ne de Rus şirketler petrol alıyor. Bizim yeterince petrolümüz var” ifadelerini kullandı.

Novak, Rusya’nın İran’la petrol karşılığı mal ve hizmet takasına ilişkin olası anlaşmaya yönelik hukuki konular üzerinde çalıştığını ekledi.

Moskova ile Tahran, İran petrolünün Rusya Enerji Bakanlığı üzerinden dünya pazarına sevkiyatına yönelik anlaşma imzalamıştı. Anlaşma çerçevesinde ilk petrol tankeri Kasım 2017’de gönderilmişti.

Bu arada daha önce de İran petrol bakanı Bijen Namdar Zengene yaptığı açıklamada, Rusya ile varılan anlaşmayla İran’ın Rusya’ya günlük 100 bin varil petrol satacağını söylemişti. Öte yandan Amerikan hazine bakanı ise perşembe günü yaptığı açıklamada, İran’dan petrol alan her ülkeye Amerika’nın yaptırım uygulayacağı tehdidinde bulundu.

Amerika, İran’ın petrol ihracatını sıfırlamaya çalışırken dünya ülkelerinin geneli ABD’nin bu siyasetlerine karşı çıkıyorlar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.