Rusya’daki iktisadi buhran Türkiye’yi de vurdu

  • 21 Aralık 2014
  • 939 kez görüntülendi.
Rusya’daki iktisadi buhran Türkiye’yi de vurdu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Rusya’dan gelen turist sayısının eylül ayından itibaren siyasi ve ekonomik gelişmelerden olumsuz etkilendiğini ve bunun rakamlara da yansımaya başladığını söyledi. Rusya pazarının Türkiye turizminin başkenti Antalya için önemli olduğuna işaret eden Budak, kasım ayı itibarıyla kentte ağırlanan 3 milyon 480 bin Rus turistin, toplam turist sayısı olan 11,3 milyon kişinin yüzde 30,8’ini oluşturduğunu kaydetti. Rusya’nın 2015 yılında ciddi bir ekonomik daralmayla karşılaşacağının açık şekilde görüldüğünü ifade eden Budak, “Rusya’ya Türkiye’nin 2013 yılı ihracatı 7 milyar dolardı ve 4. pazarımızdı. Bu yıl 11 ayda ise 5,5 milyar dolarlık bir ihracatla şimdiden yüzde 15 civarında bir düşüş olduğunu görüyoruz. Sorunun ihracattan olduğu kadar Rusya’da yatırımı olan firmalarımız nedeniyle de büyüyeceğini ve asıl etkinin turizmde ortaya çıkacağını söyleyebiliriz. Antalya için Rusya pazarı 3,5 milyon turist anlamına geliyor ve bu pazarda yaşanacak bir düşüşün turizm gelirlerine ve turizmden etkilenen tüm sektörlere olumsuz etkisi olacaktır.’ dedi.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Soylu da, Rusya’da ruble/dolar paritesindeki gelişmelerin ihracatçıyı çok olumsuz etkilediğini belirtti. Rus ithalatçıların büyük bölümünün küçük ölçekli firmalar olduğunu, Türkiye’deki ihracatçıların önemli bir kısmının ruble ile satış yaptıklarını ifade ederek, dolar/ruble paritesinin dün 72 seviyesine çıktığını ancak Rusya Merkez Bankasının müdahalesiyle bir miktar düştüğünü anımsatan Soylu, “Rusya açısından da ihracatçı açısından da büyük kayıp oldu. Bunun telafisi çok zor. Bize olan borçlarını ödemede çok zorlanacaklar. Rubledeki bu kriz devam ederse yılbaşından sonra ihracatımız bıçak gibi kesilecek” diye konuştu.

* Bu arada Rusya’da yaşanan krizden etkilenen Ruslar, borçlarını ödeyebilmek için Antalya’daki evlerini satışa çıkarmaya başladı.

Antalya’da ağırlıklı olarak Ruslarla çalışan Tolerance Yatırım adlı uluslararası emlak firmasının ortaklarından Ukraynalı Sergey Volchenkov, Rusya’daki politikalardan dolayı büyük bir kriz yaşandığını söyledi. Rublede büyük oranda değer kaybı olduğunu anlatan Volchenkov, “Ruslar şimdi Antalya’dan ev alma değil, kendini kurtarma derdinde. Hatta bazıları Antalya’daki evini bile satıp Rusya’daki borçlarını ödeyebilme telaşında” dedi.

Antalya-Rusya Dostluk Derneği Başkanı Marina Sorokina da, rubledeki değer kaybı nedeniyle Antalya emlak sektörünün bundan etkilenebileceğini kaydetti.

Antalya’da yabancılara ait 50 bine yakın taşınmaz bulunuyor. Bu taşınmazlardan yaklaşık 7 bini ise Rus vatandaşlarına ait.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.