Salihi: Artık 300 kg zenginleştirilmiş uranyum kotası uygulanmayacak

  • 09 Mayıs 2019
  • 1.066 kez görüntülendi.
Salihi: Artık 300 kg zenginleştirilmiş uranyum kotası uygulanmayacak

İran’ın Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) ile ilgili yeni kararının bildirilmesi sonrası İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, İran’ın bugünden itibaren 300 kg yüzde 3.67 zenginleştirilmiş uranyum 130 ton ağır su kotalarına uymak zorunda olmadığını söyledi.

Salihi yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Ruhani’nin
bugün İran’ın nükleer anlaşma KOEP çerçevesindeki taahhütleri ile ilgili açıklamalarına değinerek, ‘’KOEP’in 26 ve 36. Maddelerine göre, İran karşı tarafın taahhütlerini yerine getirmediğini gördüğünde taahhütlerinin bir kısmını askıya alabilir ve bu sürede karşı tarafın davranışlarını gözetebilir. ‘’ dedi.
Salihi, ‘’Cumhurbaşkanı Ruhani’nin mesajı bizim 60 gün için belirtilen kotalara uymak zorunda olmadığımız yönündedir. Bu süre zarfında karşı taraf İran’ın isteklerini yerine getirmesi durumunda İran’da bugünkü duruma geri döneceğini bildirmekte fakat karşı taraf yine ahde vefasızlık yaparak sorumluluklarından kaçarsa İran sonraki adımları atacaktır.’’ dedi.
Salihi, İran’ı KOEP’ten ayrılmasının söz konusu olmadığını ve İran’ın bu adımının KOEP çerçevesinde olduğunu ve İran’ın şartları gözeterek, kendisine tanınan haklarını kullandığını ve gerekli zamanda gerekli kararı aldığını söyledi.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.