Salihi: Artık PMD adında bir dosya olmayacak

  • 20 Aralık 2015
  • 816 kez görüntülendi.
Salihi: Artık PMD adında bir dosya olmayacak

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, İran’ın muhtemel askeri nükleer faaliyetleriyle ilgili olarak geçmişte gündemde olan PMD dosyasının artık olmadığını ve bunun her zaman için kapandığını söyledi.

İRİB’in haberine göre Salihi, dün gece katıldığı bir televizyon programında, PMD dosyasının 15 Aralık tarihinde kapandığını belirterek, “Bu duruma göre, İran ve 5+1 grubu arasındaki Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP)’nın yürürlüğe girmesi için incelenmesine başlanacağını dile getirdi.

Salihi, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu tarafından gündeme getirilen bazı konuların hoş olmadığını belirterek, UAEK tarafından yayınlanan bildiri maddelerinde İran’ın yasa dışı faaliyetlerinin olmadığı, aksine İran’ın çalışmalarının UAEK kuralları çerçevesinde olduğunun ispatlandığının altını çizdi.

Salihi, müzakerelerde Parçin askeri tesisiyle ilgili olarak iddialara da temasla, bu iddiaların ardından iki kez söz konusu tesisin denetime tabi tutulduğunu ve iddiaları ispatlayacak hiçbir delilin bulunmadığını ve bu gerçeğin de aslında söz konusu iddiaların boş ve mesnetsiz olduğunu gösterdiğini belirtti.

Salihi, PMD dosyasının kapanmasına ve KOEP’nin yürürlük sürecine de değinerek, İran’ın Batılı ülkelerdeki tatillerden kaynaklanan sınırlamalara rağmen KOEP’nin bütün mevzuatını ilerletmeye çalıştığını ve İran’a yönelik bütün yaptırımların da 2016 ocak ayı başlarına kadar kaldırılması gerektiğini de kaydetti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.