Şeffaflık Örgütü Türkiye’ye yine geçer not vermedi

  • 29 Ocak 2016
  • 736 kez görüntülendi.
Şeffaflık Örgütü Türkiye’ye yine geçer not vermedi

Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International) 2015 yılında yolsuzlukla mücadelede ilerleme kaydedildiğini ve durumun düzelme gösterdiği ülke sayısının, bir yıl öncesine kıyasla daha kötü değerlendirilenleri geçtiğini duyurdu. Örgütün 2015 yılı raporunda, incelemeye alınan 168 ülkenin üçte ikisinin yolsuzluk karnesinin çok kötü olduğuna işaret ediliyor.

Danimarka, 2015 yılında da yolsuzluk algılama endeksine göre en az yolsuzluk vakasına rastlanan ülkeler sıralamasının başında geliyor. Danimarka’yı sırasıyla Finlandiya ve İsveç izliyor. Almanya iki basamak atlayarak 10’unculuğa yükseldi.

 Afganistan ve Sudan da 2015 yılında yolsuzluğun arttığı ülkeler arasında yer alıyor. Almanya’da kurulan ve zamanla uluslararası nitelik kazanan Şeffaflık Örgütü’nün başkanı Jose Ugaz, işbirliğiyle yolsuzluğun yenilebileceğini söyledi.

Algılama endeksi, uluslararası kuruluş ve araştırma merkezlerinin kamu sektöründeki yolsuzlukla ilgili tahminlerine dayanıyor. Endekste 0 puan yolsuzluğun en çok rastlanıldığı, 100 puan ise yolsuzluğun olmadığı anlamına geliyor. Örgütün araştırdığı 168 ülkenin üçte ikisinin Transparency listesindeki puanı 50’nin altında kaldı.

Türkiye’nin de puanı kötü

Yolsuzluk puanı en çok artan ülke, kamu kuruluşu Petrobras petrolcülük şirketi ile ilgili skandalın su yüzüne çıktığı Brezilya oldu. Brezilya 5 puan kaybederek 76’ıncı sıraya indi. Örgütün raporuna göre durumu en çok kötüleşen Avrupa ülkeleri Macaristan, İspanya, Makedonya ve Türkiye oldu. 2014 yılına göre yolsuzlukla mücadelede başarı kazanan ülkeler ise Çek Cumhuriyeti, Ruanda, Hollanda, Avusturya, Ürdün ve Namibya olarak sıralanıyor.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, silahlı çatışmaların olduğu ülkelerin yolsuzluktan daha çok etkilendiğini saptamış. Afganistan’ın yeniden imarı için bağışlanan milyonlarca doların çalındığı ve yolsuzluğun barışçı çözüme engel olduğu ifade edilen raporda, Irak, Libya ve Sudan’daki ‘korkunç anlaşmazlıkların’ devlet kurumlarının güçlenmesine imkan tanımadığına da yer veriliyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.