Şemhani: Halep’in kurtarılması Suriye ordusu ve direniş cephesi için büyük askeri başarıdır

  • 21 Aralık 2016
  • 1.160 kez görüntülendi.
Şemhani: Halep’in kurtarılması Suriye ordusu ve direniş cephesi için büyük askeri başarıdır

İran İslam Cumhuriyeti Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, Halep’in kurtarılmasının Suriye ordusu ve direniş cephesi için büyük başarı olduğunu söyledi.

Tahran’da açıklamada bulunan Şemhani, terörizmi destekleyen ülkelerin son aylarda Suriye ordusunun hezimete uğraması yönünde sarf ettiği çabalara değinerek, ‘’BM Güvenlik Konseyinin dün gece 2328 nolu kararı geçmişte yapılan tahrip edici faaliyetlerin devamı ve terörizmi destekleyen ülkelerin güvenlik ve askeri unsurlarının Halep’e sızmaları için zemin hazırlamak maksadıyla onaylanmıştır’’ dedi.

Kararda Suriye kanuni hükümetine bir rol öngörülmediğini ifade eden Şemhani, teröristlerin ablukasında olan halka nasıl yardım edilmesi yerine silahlı güçlerin güvenli şekilde Halep’ten nasıl çıkmalarının dikkate alındığını söyledi.

Batılı ülkelerin ve onların bölgesel müttefiklerinin tanınmış teröristlere verdikleri desteklerin hayret verici olduğunu vurgulayan Şemhani bunların dünya kamuoyu gözleri önünde yapıldığını belirterek, ‘’Batının ve bazı bölge ülkelerinin bu kabul edilemez davranışı ve siyasi maksatlarla terörizmi araç olarak kullanmalarının stratejik boyutları olduğunu ve bölge halkının gelecek yıllarda da bunun insani ve ekonomik bedellerini ödemeleri gerektiğini söyledi.

Şemhani, İran ve Rusya’nın terörizmle mücadele ve Suriye Kanuni hükümetine destek konusundaki kararlılıklarına işaretle, ‘’Rusya bizim terörizmle mücadelede müttefikimizdir ve bunun için askeri ve siyasi alanlarda parlak bir karneye sahiptir. Düşmanların bu işbirliğine darbe indirmelerine rağmen iki ülke liderlerinin dirayeti ile bu işbirliği en üst düzeydedir ve ödenen bedellere rağmen her iki ülke için fırsatlar da yaratılmıştır’’ dedi.

Halep’in kurtarılması sonrası Türkiye’de bazı ülkelerin siyas temsilcilikleri önünde yapılan toplantılar ve Rusya Büyükelçisinin terörü ile ilgili, ‘’İran’ın sabit politikası terörizmle mücadelede bölge ülkeleri ile koordinasyon ve işbirliğidir. Bazı ülkelerin açık ve gizli politikalarındaki iphamlar ve söylemleri ile eylemleri arasındaki tezat iyi niyet ve ortaklık ortamını sınırlandırmaktadır’’ dedi.

İran-Türkiye ve Rusya Dışişleri ve Savunma Bakanlarının bugünkü Moskova toplantısına değinen Şemhani, ‘’ Suriye hükümetinin esas destekçileri olan İran ve Rusya’nin temas ve istişareleri yeni konu değildir. Türkiye’nin bu toplantıda var oluşu da Suriye topraklarının işgalden kurtarılması ve silahlı muhaliflere deste yönündeki geçmiş politikaların gözden geçirilmesi hususlarında etkili olabilir’’ dedi.

Şemhani,’’Suriye krizindeki esas aktörler arasındaki diyalog gerçi çatışmaların azalmasında etkili olabilir fakat bu oturumlar bazı ülkeler tarafında geçmiş politikaların devam etmesi için güç kanma taktiği olarak kullanılmamalıdır’’ dedi.

Şuriye’nın toprak bütünlüğünün korunmaması ve bu yönde bazı faaliyetlerin kaygı verici olduğunu ifade eden Şemhani, ‘’Nasıl ki dünya 6 sene sonra siyasi yöntemlerin askeri yöntemlerden üstün olduğunu anlamışsa, siyasi çözümde esas müzakere tarafının Suriye hükümeti olduğunu bilmeli ve hiçbir taraf Suriye devleti ve milleti tarafından karar veremez. Umarım teröristler ve onların destekçileri Halep hezimetinden ders almış odlunlar zira siyasi komploların devamı ve askeri alanda güç kazanmaya çalışmak insani ve ekonomik hasarların artmasından başka bir sonuç vermeyecektir ’’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.