Şemhani: İran’ın politikaları olmasaydı IŞİD, Avrupa’nın sınırlarına dayanırdı

  • 10 Aralık 2017
  • 919 kez görüntülendi.
Şemhani: İran’ın politikaları olmasaydı IŞİD, Avrupa’nın sınırlarına dayanırdı

İran İslam Cumhuriyeti Milli Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, “Yüzlerce Şehit verme pahasına İran’ın politikaları ve fiili uygulamaları olmasaydı, bugün IŞİD, Irak ve Suriye’de hakim olup, Avrupa’nın sınırlarına dayanmıştı’’ dedi.

Tahran’da temaslarda bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ile görüşen Şemhani, ‘’Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) sonrası iki ülke ticari ilişkilerinin düzeyi istenilen düzeyde değildir ve bankacılık alanındaki ilişkilerin gelişmesi diğer alanlarda ilişkilerin gelişmesi için öncü olabilir’’ dedi.

Nükleer anlaşma KOEP’teki taahhütlerini yerine getirmediklerinden dolayı Avrupa ülkeleri ile Amerika’yı eleştiren Şemhani, ‘’Amerika’nın KOEP karşısındaki davranışı bir faciadır ve bu tutumun devamı hem ABD’nin itibarsızlaşmasına hem de uluslararası anlaşmaların zan altına gitmesine sebep olmaktadır’’ dedi.

ABD başkanı Trump’ın nükleer anlaşmaya bağlı olmamasının Amerika’nın uluslararası anlaşmalara bağlı olmadığı anlamına geldiğini ifade eden Şemhani, ‘’İran diğer tarafların ABD’nin tutumu karşısındaki davranışlarına göre milli menfaatleri ve sorunlulukları çerçevesinde kararına verecek ve gerektiği takdirde anlaşma öncesi duruma dönmek için uygulamaya geçecektir’’ dedi.

Bazı ülkelerin İran’ın bölgesel politikalarına temelsiz iddialarını eleştiren Şemhani, ‘’Biz terörizmle mücadelede ciddiyiz, eğer yüzlerce şehit vererek izlediğimiz politikalar olmasaydı, bugün Irak ve Suriye yönetimi IŞİD elinde olurdu ve IŞİD, Avrupa’nın sınırlarına dayanmış olurdu’’ dedi.

ABD başkanı Trump’ın Kudüs’ü Siyonist rejim başkenti olarak tanıma kararına değinen Şemhani bunu İslam dünyasına bilmeyerek yapılan bir hizmet olduğunu söyledi.

‘’Filistin tek parça bir ülkedir ve başkenti de Kudüs’tür, Amerika’nın kararı Filistin’in İslam Dünyasının esas meselesi olmasını ve Müslümanlar arasında Siyonist rejim karşısında birliği sağlayacaktır ‘’ diyen Şemhani, Filistin halkının ve Filistin topraklarının esas sahiplerinin kendi hükümet ve Devletini seçme hakkına vurgu yaparak, ‘’Şüphesiz Filistin halkı İsrail ismini kendi ülkeleri için seçmeyecektir ve bunun anlamı da İsrail’in dünya coğrafya haritasından silinmesidir’’ dedi.

Arabistan ve Bahreyn gibi insan haklarını çiğneyen ülkelere İngiltere tarafından silah satılmasını eleştiren Şemhani, ‘’Tüm uluslararası kurumlar Yemen halkının ablukası, bombalanmasını mahkum etmekteler, bu cinayetlerin ortakları da uluslar arası kamuoyu nezdinde mahkum edilmekteler. Batılı ülkeler uluslararası kurumlara Arabistan’ın Yemen’deki cinayetlerini araştırma izni vermedikleri gibi o ülkeye silah satışını durdurmayı da kabul etmemekteler’’ dedi.

Johnson da KOEP’in uluslararası ve çok taraflı bir anlaşma olduğunu ve onun tam uygulanmasının dünya barış ve istikrarının yararına olduğunu söyledi.

Ülkesinin Amerika’nın Kudüs’ü İsrail başkenti ilan etmesine karşı olduğunu ifade eden Johnson, tek taraflı uygulamaların barışa ulaşmayı zorlaştırdığını söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.